САЩ признаха, че "Ислямска държава" набира нови сили

  • 20 август 2019 16:27

  • 1080
  • 4
САЩ признаха, че "Ислямска държава" набира нови сили
© Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Майк Помпейо призна днес, че "Ислямска държава" набира сили в някои райони, но посочи, че капацитетът на терористичната организация да извършва атаки е до огромна степен намалял, предаде Ройтерс.

"Сложно е. На някои места ИД е по-мощна днес, отколкото преди 3 или 4 години", каза Помпейо в интервю за Си Би Ес. Той допълни, че самопровъзгласеният халифат е изчезнал и че възможността за нанасяане на атаки е много затруднена.

Коментарът му бе направен по повод статия на "Ню Йорк таймс", че ислямистката групировка добива нови сили в Ирак и Сирия.

През декември президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския настоя, че американските бойци са успели в начинанието си да победят ИД в Сирия и вече няма нужда от тях в страната. "Ние спечелихме“" каза тогава държавният глава.

Помпейо обаче зае предпазлива позиция и посочи, че винаги има риск за възраждане на радикалните ислямски терористични групировки, включително "Ал Кайда" и "Ислямска държава", отбелязва БНР. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1080 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.08.20 | 18:26

4

Цървули!!!Ислямска Държава беше създадена от бивши офицери от армията на Садам,които са се обучавали в СССР и Рускенефа!!!Кремъл активно доставяше пари и оръжие не само на ИД,но и на Афганистанските Талибани!!!Продават оръжие на когото им падне и даже трепят собствените си журналисти,които надушват за някоя мръсна сделка!!!Както ликвидираха преди една година руските журналисти в ЦАР,а тези дни лъсна новината,че доставят оръжие в Централноафриканската република!!!Ура и Слава!!!

2019.08.20 | 17:37

3

ama razbira se tce isliamskata darjava shte nabira sila no blagodarenie na ameriklanskite prestapnici nali celta e da se prevzenme evropa i da se isliamizira a tova blagodarenie na hemafrodita merkel.

2019.08.20 | 16:54

2

Докато САЩ въоръжава ИД,до тогава тя ще набира сили...!Спрете да доставяте оръжие на отрочето си-ИД и те ще увяхнат...!Ко ми съ прайти на ,,ни лук яли,ни лук мирисали"...?!

da

2019.08.20 | 16:52

1

ами да, като я финансират, въоръжават, убочават и и правят медиен и политически чадър - така ще е.

Добави коментар

Водещи новини