Шествие в Ел Пасо седмица след нападението срещу мексиканци

  • 11 август 2019 07:24

  • 241
  • 0
Шествие в Ел Пасо седмица след нападението срещу мексиканци
© Getty Images/Guliver (архив)

Над 100 души се включиха в шествие в тексаския град Ел Пасо точно една седмица след извършеното нападение, което според властите е било насочено срещу мексиканци в града, намиращ се на границата между САЩ и Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Събралите се скандираха лозунги на английски и испански, призовавайки за "реформа на законите за притежание на оръжие" и "тук сме и няма да напуснем". Шествието беше организирано от Лигата на обединените латиноамерикански граждани.

Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия Бето О'Рорк, бивш конгресмен представляващ Ел Пасо, говори пред събралите се. Той вече е обвинявал използваните от президента на САЩ Доналд Тръмп изрази за разпространението на омраза и страх, припомня АП.

О'Рорк обвини отново Тръмп, заявявайки, че град Ел Пасо е "понесъл тежестта на тази омраза и този расизъм, при това не само от страна на бели националисти и терористи, членове на Ку-клукс-клан и неонацисти, а и от самия президент на САЩ", предаде Ройтерс.

Прокуратурата повдигна обвинение в убийство срещу 21-годишния извършител Патрик Крусиъс и обмисля повдигането на обвинение в престъпление, мотивирано от омраза, припомня АП.

На среща в Айова други кандидати за президентската номинация на Демократическата партия, включително сенаторката Елизабет Уорън и Пийт Бутиджидж, призоваха Конгреса да вземе мерки за намаляване на извършваното с огнестрелни оръжия насилие, предаде Ройтерс. Те призоваха за налагането на универсални проверки на досиетата на купувачите на огнестрелни оръжия и последваща забрана на военните оръжия.

Кандидатите заявиха също, че според тях общественият дебат в страната се променя в подкрепа на налагането на повече ограничения за притежанието на огнестрелни оръжия. 

Последвайте канала на

БТА
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини