Бандата Мара Салватруча привлича млади мигранти

  • 05 август 2019 13:08

  • 992
  • 0
Бандата Мара Салватруча привлича млади мигранти
© Getty Images (Архив)

Някои младежи от Централна Америка, пристигнали неотдавна в САЩ, след като са избягали от ужаса на организираните банди, в крайна сметка влизат в редиците на местни организирани престъпни групи.

Властите предупредиха, че такива младежи биват вербувани от бандата Мара Салватруча, известна като МС-13. Те съобщиха това по повод повдигането на обвинения миналата седмица в Лос Анджелис на 22 членове на престъпни банди, 19 от които са незаконно пребиваващи. Те са обвинени в редица престъпления, включително седем убийства.

"Най-трагичното в този случай е, че тези млади жертви вероятно са напуснали родината си с надеждата да намерят сигурност и благоденствие в САЩ. Вместо това тези жертви са имали нещастието да попаднат на членове на прибягващи до насилие банди, които са експлоатирали уязвимостта им като мигранти", каза прокурорката Джаки Лейси.

Престъпната организация Мара Салватруча е създадена в средата на 80-те години на миналия век. Сега тя е активна в десет американски щата, както и в страни като Салвадор, Хондурас и Гватемала, а методите й са смразяващи.

Стигнало се е дотам стотици хиляди кандидати за убежище в САЩ да казват, че са избягали от ада на тази банда.

Как тогава става така, че някой младеж в крайна сметка се присъединява към престъпната групировка, която е опропастила живота му?

МС-13 често пъти вербува млади хора насила, но се случва и те да решат, че нямат друг избор, обясни преподавателят от университета "Джордж Вашингтон" Марк Едберг, който е работил в район с висока активност на банди близо до столицата на САЩ, на петнадесетина километра от Белия дом.
"Няма много варианти на избор и ако човек е на 12, 14 или 15 години, разбира, че в този квартал структурата на властта и престижа е свързана с участие в престъпна групировка", отбеляза той.
 

Последвайте канала на

БТА
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини