Ураганът Бари отслабна до тропическа буря с излизането си на сушата

  • 14 юли 2019 07:24

  • 646
  • 0
Ураганът Бари отслабна до тропическа буря с излизането си на сушата
© Getty Images/Guliver

Ураганът "Бари" отслабна до тропическа буря, достигайки сушата на територията на южния американски щат Луизиана, предаде Ройтерс, цитирайки Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите.

Тропическата буря "Бари" продължава да напредва бавно в щата Луизиана. Тя се придвижва северно-северозападно със скорост от 11 километра в час и с ветрове със скорост 100 километра в час, предаде Франс прес. Очаква се ветровете на стихията да отслабнат с напредването й на север. Сега бурята се намира близо до град Лафайет в южната част на щата.

Метеоролози предупреждават населението да е бдително. По-съществени валежи ще има след преминаването на окото на бурята. Засега е регистрирано покачване на нивото на водата в морето и в езерото Понтчартрейн, на брега на което се намира Ню Орлиънс. Там покачването може да е с 1,8 метра. 

От съображения за сигурност бяха евакуирани няколко хиляди хора от града. Летището на Ню Орлиънс засега не е понесло щети от бурята. Отменени са само три полета.

Бари вилня в град Морга сити, на около 140 километра югозападно от Ню Орлиънс. В града се излива порой, а поривите на вятъра изтръгнаха дървета на много места. Река Атчафалая излезе от коритото си.

Наводнения заради "Бари" може да има и в Мисисипи и Тенеси.

Ню Орлиънс пострада много от урагана Катрина през 2005 г., когато загинаха над 1800 души. Дигите, защитаващи града, подадоха и 80 процента от него беше наводнена, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини