Тръмп отказа да наложи квоти за производството на уран в САЩ

  • 13 юли 2019 10:21

  • 527
  • 0
Тръмп отказа да наложи квоти за производството на уран в САЩ
© Gettyimages

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отказа да наложи квоти за американското производство на уран, като нареди нов 90-дневен преглед на въпроса от специализираните федерални агенции, предаде Ройтерс, като се позова на меморандум, подписан от президента.

В него се казва, че президентът не е съгласен с изводите на разследване на министерството на търговията, което установило, че вносът на уран застрашава да националната сигурност на САЩ. Според Тръмп заключенията пораждат сериозно безпокойство и на този етап е необходим по-пълен анализ на засягащите националната сигурност аспекти на цялата верига на снабдяване с удрено гориво.

Делът на урана собствено производство в доставките на гориво за гражданските ядрени реактори в САЩ по данни на министерството на търговията за 2017 г. е бил едва 7 процента. В списъка на основните вносители начело е Канада (25%), следвана от Казахстан (24%), Австралия (20%), Русия (14%) и Узбекистан (4%), отбелязва ТАСС..

Разследването на министерството на търговията е инициирано след петиция от две американски компании, занимаващи се с добив на уранова руда - "Ю-Ар енерджи" (UR-Energy) и "Енерджи фюълс" (Energy Fuels), според които националната сигурност е застрашена, понеже енергетиката е силно зависима от снабдяването с ядрено гориво от държавни компании на неприятелски страни като Русия, Китай и Казахстан, които наводняват пазара.

Електроснабдителни компании с атомни централи като "Дюк енерджи" (Duke Energy) и "Ентерджи" (Entergy) възразиха на аргумента на минодобивните компании, като изтъкнаха, че техните разходи ще скочат рязко, ако бъдат принудени да ползват уран местно производство.Те подчертаха, че САЩ, Канада и Австралия, взети заедно, са осигурили близо 60 процента от доставките на уран през 2017 г., допълва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини