Мощна тропическа буря започна да удря Луизиана

  • 13 юли 2019 07:23

  • 1352
  • 1
Мощна тропическа буря започна да удря Луизиана
© Gettyimages

Мощната тропическа буря Бари започна да удря Луизиана, предаде Асошиейтед прес.

Хората в южния американски щат укрепват вратите на къщите си с торби с пясък, а туристите, опитващи се да се евакуират от Ню Орлиънс, задръстиха летището на града.

Очаква се Бари да навлезе над сушата рано тази сутрин местно време близо до Морган сити като първия ураган за сезона. Той ще бъде от най-слабата, първа категория, със скорост на съпътстващите ветрове от малко над 119 км/ч - прага, над който една тропическа буря бива класифицирана като ураган.
Властите взеха безпрецедентни мерки за сигурност, като бързат да затварят шлюзове и да укрепват дигите в района на Ню Орлиънс, където живеят 1,3 милион души, опасявайки се от катастрофално наводнение. Задължителни евакуации не бяха предприети, но местните жители бяха предупредени да намерят подслон.

Очаква се Бари да нанесе най-много щети в Луизиана и части от щата Мисисипи, като вятърът и дъждът ще засегнат около 3 милиона човека.

Мощната буря може да послужи като тест колко добре е укрепил Ню Орлиънс защитата си срещу наводнения - 14 години след преминаването на опустошителния ураган Катрина.

Метеоролозите прогнозират от 25 до 50 сантиметра дъжд до неделя в район, който обхваща парче от Луизиана, включително Ню Орлиънс и Батън Руж, и югозападната част на съседния щат Мисисипи. На отделни места се очаква да паднат до 63 сантиметра валежи.

Ураганът Катрина предизвика катастрофално наводнение в Ню Орлиънс през август 2005 г. Според някои оценки той е причинил смъртта на над 1800 души в Луизиана и други щати, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Novini.bg
1352 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.13 | 08:55

1

А ДВЕ ЦИГАНКИ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ СА ПРАВИЛИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини