Доналд Тръмп няма право да блокира критици в акаунта си в Туитър, постанови федерален апелативен съд

  • 09 юли 2019 19:59

  • 543
  • 1
Доналд Тръмп няма право да блокира критици в акаунта си в Туитър, постанови федерален апелативен съд
© Getty Images/Guliver (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския няма право да спира достъпа на критици до акаунта си в Туитър, постанови днес федерален апелативен съд, предаде Ройтерс.

Тричленен състав на апелативен съд от Втори федерален съдебен окръг, заседаващ в Манхатън, единодушно реши, че Първата поправка в конституцията забранява на Тръмп да използва "блокиращата" функция в Туитър, за да ограничава достъпа до своя иначе публичен акаунт. В мотивите за решението съдията Барингтън Паркър пише, че Първата поправка не позволява на "публично длъжностно лице, която използва акаунт в социална медия за всякакви официални цели, да изключва от онлайн диалог лица с различно мнение, защото те изразяват възгледи, с които длъжностното лице не е съгласно". 

Не последва незабавен коментар на Белия дом и министерството на правосъдието на САЩ по темата. Засега няма и коментар от администраторите на Туитър.

Днешното решение потвърждава решението на федерален окръжен съд в Манхатън от май 2018 г. Тогава министерството на правосъдието назова присъдата "фундаментално недоразумение", като обясни, че Тръмп използва Туитър, за да разпространява своите възгледи, а не като платформа за публична дискусия. 

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е превърнал своя акаунт @RealDonaldTrump в централна част на своето президентство. В него той прокламира своя дневен ред, обявява политики и напада критици. Той има 61,8 милиона последователи, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
543 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1234

2019.07.09 | 23:48

1

Тръмп няма право, ама кмета на Стара Загора има право. Къде са те, къде сме ние? И кога ще ги стигнем американците?

Добави коментар

Водещи новини