Калифорния забрани със закон дискриминацията на чернокожи заради прическите им

  • 04 юли 2019 11:51

  • 649
  • 2
Калифорния забрани със закон дискриминацията на чернокожи заради прическите им
© Getty Images

Калифорния стана първият американски щат, който забранява дискриминацията на работното място и в училище на чернокожи заради традиционните им прически, като например плитки, навивки на къдрици и кокове.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм подписа закон, който урежда тази забрана, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът бе внесен от местната сенаторка демократка Холи Мичъл от Лос Анджелис - чернокожа жена, която ходи с такива прически.

"Ние променяме хода на историята и се надявам този процес да обхване цялата страна, като бъде признато, че онова, което се дефинира като професионален стил на коса и външен вид за работното място, исторически се базира върху европоцентричен модел - права коса", каза Мичъл. Тя пожела и други щати да последват примера на Калифорния.

Новият закон ще влезе в сила от 1 януари и има важно значение, защото досега федералните съдилища винаги са застъпвали становището, че прическата е характерен белег, който може да бъде променян, което означава, че няма основание за дискриминационни оплаквания, основани на прическа.

Неотдавна Върховният съд на САЩ отказа да разглежда случая с жена от Алабама, която каза, че й е била отказана работа, защото на пожелала да промени прическата си.

Калифорния е първият щат с такъв закон, но в началото на тази година градските власти в Ню Йорк издадоха правни насоки, забраняващи дискриминация срещу някого заради прическата му. За защита на традиционните прически на чернокожите се обяви и модната компания "Дав".

Последвайте канала на

БТА
649 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кланът Ротшилд

2019.07.04 | 12:24

2

управлява тази кочина вече 200 години. Ние откакто сме тяхна колония ,се случва същото-само права за чернокожото население ,но не и задължения.

сда

2019.07.04 | 12:08

1

тия откачалки търсят дискриминацията по дърво и камък. явно е доходоностно в либерастията, в която живеем.

Добави коментар

Водещи новини