Тръмп затегна санкциите срещу Иран

  • 24 юни 2019 21:19

  • 817
  • 0
 Тръмп затегна санкциите срещу Иран
© gettyimages

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа указ за налагането на нови, по-строги санкции срещу Иран, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

САЩ "ще продължат да засилват натиска върху Техеран", каза той.

Тръмп заяви, че правителството във Вашингтон е показало доста сдържаност и допълни, че това не значи, че такава ще бъде показвана и за в бъдеще. По думите на президента САЩ не се стремят към конфликт с Иран, нито с която и да било друга страна, но той посочи, че Техеран не може да има ядрено оръжие.

Тръмп подписа указа в Овалния кабинет в присъствието на вицепрезидента Майк Пенс и финансовия министър Стивън Мнучин. Конкретна мишена на новите санкции е върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Указът лишава него, както и други лица от достъп до финансови инструменти, посочи Тръмп. "Санкциите, които се въвеждат с подписания от мен указ, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат извън обхвата на санкциите", допълни президентът.

Мнучин заяви след това, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари. "Това изобщо не са само символични санкции, а буквално става дума за десетки милиарди долари", каза той.

Мнучин заяви, че по този нов кръг санкции се е работело още от преди миналата седмица Иран да свали военния безпилотен летателен апарат на САЩ, но сега те се въвеждали в отговор и на това, както и на предишни ирански действия в Персийския залив. Сред санкционираните лица по думите на финансовия министър е и командващият на военновъздушните сили, издал заповедта безпилотният самолет да бъде свален. Мнучин допълни, че санкциите ще засегнат и финансирането на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Той каза още, че САЩ ще наложат санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и ще замразят още ирански активи за милиарди долари. Ще поставим Зариф в санкционния списък по-късно тази седмица, каза Мнучин и добави, че осем високопоставени представители на гвардейския корпус също попадат под ударите на санкциите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини