Слабо се повишава инфлацията в САЩ през май

През май инфлацията в САЩ нараства слабо. Скокът на цените на храните беше компенсиран от по-евтиния бензин. Това предполага, че сдържаната инфлация може да увеличи натиска върху Федералния резерв да прибегне до скорошно намаляване на лихвените ставки, съобщава БНР.

Според Департамента по труда, индексът на потребителските цени (CPI) нарасна очаквано през май с 0,1% спрямо април, която се повиши с 0,3 на сто. На годишна база растежът на потребителските цени се забави до 1,8% от 2,0% през април и при осреднена прогноза на финансовите пазари за инфлация от 1,9 на сто.

Цените на бензина се понижиха през май с 0,5% на месечна база след ръст с 5,7% през април, докато цените на храните нараснаха с 0,3% след понижение с 0,1% месец по-рано. Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши за четвърти пореден месец с едва 0,1% при очаквания за повишение с 0,2% спрямо април, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави през май до 2,0% от 2,1% през предходния месец и при очаквания за повишение с 2,1 на сто.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нарастват около и над важното целево ниво на банката от 2 на сто, продължава да няма индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

Днешните данни могат да засилят пазарните спекулативни очаквания, че Федералният резерв ще прибегне в скоро време до намаляване на основната американска лихва на фона на растящите търговски напрежения, забавящия се икономически растеж и рязкото намаляване при разкриването на нови работни места през май. Редовното заседание на Фед е през следващата седмица (18-ти и 19-ти юни), като пазарните участници се надяват тогава централната банка на САЩ да сигнализира за предстоящо понижение на федералната фондова лихва с 0,25% още на следващата среща през юли, като до края на 2019-а година има поне две намаления на лихвената ставка.

Коментари

  1. 2019.06.12 | 17:01

    Предстои такъв жесток икономически срив в целия свят, че свят ще ви се завие!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет