САЩ може да прекратят обучението на турски пилоти на изтребители заради оръжейна сделка на Анкара с Русия 

  • 29 май 2019 10:09

  • 580
  • 2
САЩ може да прекратят обучението на турски пилоти на изтребители заради оръжейна сделка на Анкара с Русия 
© Getty Images/Guliver

САЩ сериозно обмислят преустановяване на обучението на турски пилоти на изтребители Ф-35, след като Анкара напредва в плановете си за покупка на руски зенитно-ракетни системи въпреки възраженията на Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на двама източници.

Двата съюзника в НАТО спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на Западния алианс и ще представляват заплаха за американските стелт изтребители Ф-35, каквито Турция също планира да купи.

Източниците на Ройтерс, които са запознати с ролята на Турция в програмата Ф-35 и пожелаха да запазят анонимност, не казаха, че е взето окончателно решение.

Прекратяване на обучението се обмисля поради новите признаци, че Турция напредва към покупката на С-400. На 22 май турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че турски военни се обучават в Русия да използват С-400 и че руски военни може да пристигнат в Турция.

Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Турските пилоти се обучават във военновъздушна база Люк в Аризона.

САЩ недвусмислено заявиха, че Турция не може едновременно да има системи С-400 и да бъде част от програмата Ф-35, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
580 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.05.29 | 13:07

2

Усещам, как Турската лира се срива тотално. Ердоган ще разбере , кон боб яде ли.

Крум Усаински-Крупник

2019.05.29 | 12:03

1

Цървули!!!Турция вън от НАТО!!!Лайняната Ислямска Кочина ще бъде изчегъртана от картата на Света!!!Смърт за Реджеп!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини