САЩ обявиха елитни ирански сили за терористична организация

  • 08 април 2019 18:03

  • 696
  • 0
САЩ обявиха елитни ирански сили  за терористична  организация
© Pixabay

САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи днес американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", каза Тръмп.

С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той.

"Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, остър критик на Иран, настояваше за тази промяна в американската политика като част от твърдия подход на правителството на Тръмп към Техеран.

Критици предупредиха, че това решение може да изложи въоръжените сили на САЩ и служителите на американското разузнаване на опасност от подобни действия от страна на неприятелски правителства. САЩ още отпреди бяха вкарали в черния си списък десетки юридически лица и хора заради връзки с корпуса, но не и самият корпус като цяло. 

Последвайте канала на

БТА
696 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини