САЩ прекратяват търговските преференции за Индия и Турция

  • 05 март 2019 06:18

  • 1890
  • 0
САЩ прекратяват търговските преференции за Индия и Турция
© Pixabay

Съединените щати прекратяват търговските преференции за Индия и Турция, тъй като тези две страни не изпълняват критериите за участие тази програма, съобщи американското правителство.

"По искане на президента Тръмп търговският представител на САЩ обяви днес, че Съединените щати възнамеряват да отнемат статута на Индия и Турция на развиващи се държави, облагодетелствани от програмата за преференции", се казва в комюнике на Службата на търговския представител, цитирано от Франс прес.

Системата на търговски преференции осигурява по-добър достъп до американския пазар, като допуска безмитен внос на някои стоки от страните, включени в програмата.
Според Службата на търговския представител Турция не може повече да участва в тази програма, тъй като е достатъчно развита икономически, посочва Ройтерс. Търговските преференции се отнемат на Индия, защото според Тръмп тя не е осигурила равен достъп на американски стоки на индийския пазар.

Прекратяването на търговските преференции може да влезе в сила не по-рано от 60 дни след като бъде уведомен Конгресът, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

Novini.bg
1890 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини