Майк Помпейо: Никой не трябва да бъде заблуден от конституционния референдум в Куба

  • 26 февруари 2019 21:25

  • 823
  • 1
Майк Помпейо: Никой не трябва да бъде заблуден от конституционния референдум в Куба
© Pixabay

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че никой не трябва да бъде заблуден от референдума, с който кубинците одобриха реформата на конституцията си и потвърдиха ролята на Кубинската комунистическа партия (ККП), предаде Франс прес.

"Никой не трябва да се оставя да бъде заблуден от това упражнение за съхраняване на диктатурата на еднопартийния режим", се казва в изявление на Помпейо, според когото в Куба не е имало никакъв публичен дебат преди референдума.

Над 86 процента от кубинците подкрепиха реформата на конституцията. В новия текст се потвърждава ролята на ККП като единствена партия, но също така се признава пазарната икономика, частната собственост и чуждестранните инвестиции.

Помпейо обаче заяви, че новата кубинска конституция най-вече консолидира социалистическата система на управление в Куба, което по думите му "блокира всякаква възможност за силно необходимите икономически реформи". Освен това новата конституция според него "не гарантира фундаменталните свободи на кубинския народ".

Новата конституция бе представена от кубинското правителство и като проява на солидарност със социалистическа Венецуела на президента Николас Мадуро, когото САЩ се опитват да свалят от власт, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

БТА
823 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опорна то4ка

2019.02.27 | 07:54

1

Многто хитри диктатори се навъдиха брей !! Маскират се като социалисти хи хи...Гордо знаме им е Путин, пръв учител Моамар Кадафи ги ги

Добави коментар

Водещи новини