Хедър Науърт се отказа да става посланик на САЩ в ООН

  • 17 февруари 2019 10:45

  • 261
  • 0
Хедър Науърт се отказа да става посланик на САЩ в ООН
© Gettyimages

Хедър Науърт, избрана от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за поста посланик на САЩ в ООН, оттегли кандидатурата си по семейни причини, предаде БТА.

„Последните два месеца бяха изтощителни за моето семейство и затова в интерес на семейството си аз се оттеглям“, казва Науърт в изявление, разпространено късно снощи от Държавния департамент.

В него не се уточняват трудностите за семейството, но „Вашингтон пост“ писа, че съпругът и децата на Науърт са останали в Ню Йорк, докато тя работеше във Вашингтон като говорител на Държавния департамент.

Според анонимен източник, цитиран от Ройтерс, че тя се отказва, защото е имала бавачка, която пребивавала легално в САЩ, но нямала необходимата работна виза.

Помпейо заяви, че уважава решението на Науърт за поста в ООН и че тя отлично е изпълнявала задълженията си като член на екипа му.

Науърт влезе в Държавния департамент като говорител през април 2017 г., когато Рекс Тилърсън беше държавен секретар, и се издигна в йерархията след като Тръмп го уволни през март 2018 г. и Помпейо го замени.

Науърт - бивша тв водеща от консервативния тв канал Фокс Нюз, бе критикувана от демократите заради липсата на дипломатически опит.

Тръмп обяви на 7 декември, че ще я номинира за мястото на посланик Ники Хейли, която напусна поста в края на годината.

Държавният департамент заяви, че Тръмп ще посочи нов кандидат „скоро“.

Американският посланик в Германия Ричард Гренел, преди това най-дългогодишният говорител на мисията на САЩ в ООН, е сред възможните кандидати, заяви информиран източник за Ройтерс.

Гренел е спорна личност  в Германия. Той си навлече критики от германски депутати, след като през юни 2018 г. заяви в интервю за десния сайт „Брайтбарт нюз“, че „абсолютно желае“ да съдейства и други консерватори да дойдат на власт из цяла Европа.

Последвайте канала на

Novini.bg
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини