Тръмп отново подкрепи венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо

  • 30 януари 2019 20:20

  • 424
  • 1
Тръмп отново подкрепи венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо
© Gettyimages (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския днес отново изрази подкрепата си за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, предаде Ройтерс. Тръмп разговаря по телефона с Гуайдо, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Двамата са се договорили да поддържат връзка. Тръмп е изразил още веднъж подкрепата си за борбата на Венецуела "за завръщане към демокрацията", се казва в изявлението на говорителката.

Днес във Венецуела се очаква да се състоят масови протести срещу президента Николас Мадуро. Вашингтон призна Гуайдо, председателя на Националното събрание, за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

В интервю за телевизия Си Ен Ен Гуайдо заяви, че няколко пъти е разговарял с Тръмп. На въпрос дали е възможен военен сценарий за Венецуела Гуайдо отговори, че се разглеждат всички варианти.

Междувременно в интервю за руската информационна агенция РИА Новости социалистическият лидер на Венецуела Николас Мадуро обвини Тръмп, че е наредил убийството му. Мадуро посети тази сутрин военната база Форт Тиуна в Каракас.

"Обичате ли родината си? Ще защитавате ли конституцията? Ще защитавате ли своя върховен главнокомандващ?", попита Мадуро войниците в базата в присъствието на представители на висшето военно командване на Венецуела. "Да, върховен главнокомандващ", скандираха войниците в отговор.

Привържениците на венецуелската опозиция започнаха днес да излизат по улиците на столицата Каракас с призив към Николас Мадуро да се оттегли от властта, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите развяват знамена и скандират "Свободни избори!".

Шофьорите на автомобили надуват клаксоните в израз на съпричастност към протестното движение. С днешната демонстрация се отбелязва една седмица, откакто 35-годишният лидер на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на Венецуела пред хиляди свои поддръжници във венецуелската столица.

Мадуро отказва да се оттегли и обвинява Съединените щати в организирането на държавен преврат във Венецуела чрез подкрепата си за Гуайдо и налагането на санкции срещу венецуелската петролна индустрия.

Последвайте канала на

БТА
424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.01.30 | 21:17

1

Е, и..!?

Добави коментар

Водещи новини