Забелязаха "5000 войници за Колумбия" в бележник на съветник на Белия дом по националната сигурност (снимки)

  • 29 януари 2019 07:20

  • 1477
  • 6
Забелязаха "5000 войници за Колумбия" в бележник на съветник на Белия дом по националната сигурност (снимки)
© Getty Images/Guliver

Фразата "5000 войници за Колумбия" беше забелязана в бележник, който президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън държеше на пресконференция в Белия дом, посветена на Венецуела, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Болтън държеше бележника така, че фразата се виждаше, докато той правеше изявление вчера за санкциите, които САЩ налагат срещу венецуелската държавна петролна компания.

На пресконференцията не беше споменато нищо за планове, свързани с военни части в съседната на Венецуела Колумбия, но фразата в бележника на Болтън беше заснета от фотографи от присъстващите медии.

На въпрос на Асошиейтед прес за смисъла на думите в бележника, Белият дом отговори по електронна поща, че "както каза президентът, всички възможности са на масата", без да даде повече уточнения за фразата.

Мексиканското правителство изрази несъгласие с карта, която Болтън показа на пресконференцията и на която Мексико е представено сред страните, подкрепящи венецуелския президент Николас Мадуро. Мексиканската посланичка в САЩ Марта Барсена заяви пред журналисти във Вашингтон, че Мексико не заема страна в кризата. "Ние не сме против САЩ по отношение на позицията към Венецуела. Ние не сме на страната на Мадуро. Не сме на страната на Гуайдо. Ние смятаме, че може да бъде намерен трети път за мирно решение (на кризата)", каза Барсена. 

Министърът на външните работи на Колумбия Карлос Олмес заяви, че правителството не знае защо съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън е имал записани в бележника си думите "5000 войници за Колумбия", съобщи Асошиейтед прес.

На брифинг снощи Олмес заяви, че Колумбия не знае "значението и причината" за бележката на Болтън. Той добави, че Колумбия ще продължи "да работи политически и дипломатически" за възстановяване на демократичния ред във Венецуела и за произвеждане на нови избори.

Колумбия, която има 2200 км граница с Венецуела, се присъедини към подкрепата на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент.

На въпрос на Асошиейтед прес за смисъла на думите в бележника, Белият дом отговори по електронна поща, че "както каза президентът, всички възможности са на масата". 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1477 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
стефан

2019.01.29 | 07:37

1

Шмаше едни 20-тина години хубави години за САЩ, НО те свършиха. Може китайския да им стане официален!

2019.01.29 | 14:34

6

Краварската икономика е на колене пред Китай, остава само езиковата бариера, ама китайците знаят как се оправя това.

2019.01.29 | 12:52

4

Русия има 3600 км. граница с Китай.По-вероятно е китайският на тях да им стане официален.

RT

2019.01.29 | 14:30

5

На краварите им се крадне та две не виждат. Ама ги е страх да влезнат в открит бой, все Виетнам им се привижда..

АС

2019.01.29 | 10:30

3

проклятието на ресурсите. демокрация до дупка

ЯЯ

2019.01.29 | 09:50

2

САЩ никога няма да остават Венецуела извън сферата им на влияние заради страхотните им ресурси - само Русия е по-богата . Там е и най-голямото нефтено находище в света . В Бразилия е второто .

Добави коментар

Водещи новини