Демократите разпитаха Мнучин за Дерипаска

  • 11 януари 2019 07:29

  • 1474
  • 0
Демократите разпитаха Мнучин за Дерипаска
© Pixabay

Американският финансов министър Стивън Мнучин каза, че администрацията на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще запази строгия контрол върху компаниите, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска, предадоха световните агенции.
Мнучин разговаря при закрити врата с американски конгресмени, два дни след като демократите го призоваха да обясни защо на 20 декември миналата година администрацията на Тръмп обяви, че ще вдигне санкциите върху три компании на Дерипаска - Русал, Ен+ и Евросибенерго.


Конгресът на САЩ има 30 дни, за да отмени решението на вашингтонската администрация за изменение на санкционния режим спрямо компаниите, но засега демократите поискаха удължаване на срока и изслушване на Мнучин.
Министерството на финансите твърди, че Дерипаска ще остане в черния списък със санкции срещу магнати, които са приближени на Кремъл. Трите компании обаче са поели ангажимента да намалят собствеността на Дерипаска и да преустановят контрола му върху тях.

Самият Дерипаска си остава обект на санкции, неговото имущество, вкл. и компании, които той контролира, са също обект на санкции. Трите гореспоменати компании първоначално бяха собственост на Дерипаска или бяха под неговия мажоритарен контрол. Но те сега преминават през значително реструктуриране и промяна на управлението, което лишава Дерипаска от контрола и значително намалява собствеността му върху тях, разясни министърът. Ако компаниите нарушат условията, санкциите ще им бъда наложени отново, допълни той.

След тези обяснения председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси каза, че изслушването е било губене на време и че Мнучин не е направил нищо друго, освен да прочете само разсекретено изявление. Мнучин пак каза, че уважава Пелоси, но е потресен от нейното изказване по негов адрес.

Той припомни, че САЩ продължават с твърдата санкционна политика по отношение на Русия и че настоящата администрация е въвела повече санкции срещу Русия от предишната и ще продължи да го прави.

Последвайте канала на

Novini.bg
1474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини