Министърът на отбраната на САЩ Матис ще напусне поста си на 1 януари

  • 23 декември 2018 20:46

  • 689
  • 3
Министърът на отбраната на САЩ Матис ще напусне поста си на 1 януари
© Getty Images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския съобщи днес, че министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка, ще напусне поста си на 1 януари. Временно изпълняващ длъжността ще е досегашният му заместник в Пентагона Патрик Шанахан, предаде Асошиейтед прес.

Матис подаде оставка преди три дни в знак на протест срещу решението на Тръмп да изтегли от Сирия всички американски войници. Острото писмо на Матис, в което той заявява, че излиза от правителството и обяснява защо, разтревожи Вашингтон и, както се твърди, е ядосало Белия дом, отбелязва АП.

Първоначално Матис бе заявил, че ще остане на поста си до края на февруари, за да има време приемникът му да навлезе в работата. Но правителствени служители казаха, че Тръмп се е подразнил от реакциите, които предизвика оставката на Матис - включително от шока и объркването, изразени в Конгреса - и затова Матис напуска по-бързо, отколкото се очакваше.

В туита, с който съобщи, че изпълняващ длъжността министър на отбраната става Патрик Шанахан, Тръмп изтъкна големия му опит и постиженията му като заместник-министър на отбраната, а преди това в компанията Боинг.

Шанахан, който е завършил машиностроене, започва работа в Боинг през 1986 г. и стига до старши вицепрезидент. От 2004 г. отговаря в Боинг за Програмата за противоракетна отбрана, участва в разработването за нуждите на програмата на лазер с наземно базиране. Първи заместник-министър на отбраната е от началото на 2017 г. Занимавал се е главно с реформиране на административните и бизнес процеси на Пентагона, предаде ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
опорна то4ка

2018.12.23 | 21:04

1

А защо руските министри никога по никакъв повод не подават оставки? Защо ?!

Фатал

2018.12.24 | 11:52

3

Е как защо, в тоталитарните държави (като Русия) и квази-тоталитарните (като България), в "обществото" има само две роли- господари и роби, а както знаем робите и господарите не работят с инструменти като оставка, избори, права и прочее.

До опорната то4ка

2018.12.24 | 00:28

2

Адски си тъп за да го разбереш това. Не се мъчи да мислиш. Не ти се отдава понеже си злобен олигофрен.

Добави коментар

Водещи новини