НАТО ще обсъди сигурността в Черно море

  • 03 декември 2018 13:15

  • 645
  • 1
НАТО ще обсъди сигурността в Черно море
© gettyimages

Министрите на външните работи от НАТО ще обсъдят на заседанието си утре и в сряда в Брюксел обстановката в Черно море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той отбеляза, че напоследък алиансът е увеличил присъствието си в региона, включително с повече охрана на въздушното пространство и допълнително време за пребиваване на съюзнически плавателни съдове в акваторията. Столтенберг повтори призива на алианса Русия да освободи задържаните украински моряци и кораби, както и да осигури свободен и безусловен достъп през Керченския проток и до пристанищата в Азовско море. Наблюдаваме обстановката внимателно, добави той.

Генералният секретар не отговори на въпроса дали САЩ са готови да се оттеглят от договора за неразпространението на ядрени ракети с малък и среден обсег, но повтори, че Русия нарушава споразумението. По неговите думи руската страна е разположила нови ракети в Европа, които могат да достигнат европейски градове за минути. "Времето изтича, нещата не може да продължават така. Всички съюзници подкрепят виждането, че спазването на договора е много важно. Съюзниците призовават Русия изцяло да изпълнява договореностите. Вярваме, че договорът е важен за сигурността. Ще вземем необходимите решения, за да защитим съюзниците", каза Столтенберг.

На въпрос дали може да се очаква разполагането на нови ракети на САЩ в Европа, той уточни, че НАТО не повтаря действията на Русия. Ще направим необходимото да имаме съответната готовност, която осигурява сдържане. "Не възприемаме огледално поведение, но отговаряме твърдо и съразмерно", добави генералният секретар.

"Договорите нямат смисъл, когато са изпълнявани само от едната страна по тях", коментира той.

Столтенберг съобщи, че когато Македония приложи Преспанското споразумение, НАТО ще бъде в готовност да подпише протокола за присъединяването на страната към пакта. След това македонското правителство ще започне да присъства на срещите на НАТО, ще последва ратификация в държавите от пакта и цялостно членство на Македония в алианса. Попитан за оценка на случая с Никола Груевски, Столтенберг заяви, че въпросът трябва да бъде уреден между Скопие и Будапеща. По неговите думи министрите от НАТО ще утвърдят възможността Босна и Херцеговина да започне да изпълнява годишни планове за присъединяване към военнополитическия съюз. Властите в Сараево трябва да решат дали да използват тази възможност, добави той.

"Цената да напуснем Афганистан е по-голяма от цената да останем", посочи генералният секретар. Той поясни, че целта на съюзниците е да не бъде отваряно пространство за утвърждаването в Афганистан на терористични организации, които подготвят удари по цели в държави от НАТО. Помагаме на Афганистан, но и на себе си, добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.12.03 | 13:35

1

Столтенберг пед*ла да си реве пред другите пед*ли генералчета в нато. Какво ще се случи ако чужди военни кораби навлезнат в акваторията на сащ например.

Добави коментар

Водещи новини