Шефът на Пентагона: Имам пълномощия да използвам войски по границата, ако се наложи 

  • 22 ноември 2018 07:09

  • 2028
  • 0
Шефът на Пентагона: Имам пълномощия да използвам войски по границата, ако се наложи 
© Getty Images/Guliver

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза снощи, че Белият дом му е дал ясни пълномощия да използва войската за защита на митническия и граничния персонал, ако е необходимо и със смъртоносна сила, по югозападната граница на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Това може, при определени обстоятелства, да означава да се използват войници за временно задържане на мигранти в случай на безредици или насилие срещу патрулите на граничната охрана, отбеляза шефът на Пентагона пред репортери във Вашингтон. 

"Ще ви държим в течение за всяка нова възложена ни мисия и за всяка промяна на броя на изпратените на границата войници", добави той. До момента в граничната зона са изпратени около 5800 войници на действителна служба. Засега задачата им бе главно да поставят телени мрежи или други бариери по границата и да транспортират граничарите. 

Матис подчерта необходимостта войниците да не бъдат въвличани в роли на гражданско правоналагане, като арести или други полицейски функции, което се забранява от закона, освен в специални случаи, посочени от Конституцията или Конгреса. 

Военният министър подчерта, че този път той е натоварен с пълномощия за повече от това, но добави, че ще ги използва само в отговор на конкретно и обосновано искане от министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен. 

Матис говори и за проблемите с Русия, възникнали около Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Както е известно, САЩ обявиха намерение да излязат от него, което би означавало нова надпревара във въоръжаването. Той изрази надежда, че ако Москва покаже стремеж да се върне към поведение на спазване на този ключов договор за ограничаване на надпреварата във въоръжаването, това ще бъде най-добър изход от ситуацията. "Засега се движим към неприемлива ситуация, при която едната страна нарушава договора, а на другата се налага да живее с това".

"В процеса на развитие на нещата ние ще следим за всякакви знаци, които свидетелстват, че Русия иска да се върне към спазване (на договора). Това ще бъде най-добрият изход и ние искаме да се случи именно това", каза Матис, цитиран от ТАСС. 

Агенцията припомня, че Вашингтон още не е уведомил официално Москва за намерението си да излезе от договора. Русия отрича американските обвинения и на свой ред изявява претенции към САЩ относно изпълнението му. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2028 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини