САЩ съкращава броя на военнослужещите си в Африка

  • 16 ноември 2018 07:15

  • 432
  • 0
САЩ съкращава броя на военнослужещите си в Африка
© gettyimages (архив)

Пентагонът ще съкрати броя на военнослужещите си в Африка в момент, в който САЩ се фокусират върху Китай и Русия, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Стотици американски военнослужещи, които сега участват в контратерористични операции в Африка, ще бъдат съкратени през следващите няколко години. По-рано тази година Пентагонът постави противопоставянето на Китай и на Русия в центъра на новата национална стратегия за отбраната. Това бе поредният знак, че САЩ променят приоритетите си след повече от десетилетие и половина фокусиране върху борбата срещу ислямистите.

Планира се намаляването на военните да бъде по-малко от 10 процента от 7200-те военнослужещи, които са сега в Африка, уточни говорителката на Пентагона, командир Кендис Триш. Тя каза, че съкращенията до голяма степен няма да засегнат операциите срещу екстремистките организации в редица страни, в това число Сомалия, Либия и Джибути. В други части на региона, в това число Западна Африка, вниманието ще бъде насочено от тактическо подпомагане към споделяне на разузнавателни данни и консултиране.

Според пожелал да запази анонимност американски представител намаляването на военните ще стане в идните три години и може да включва страни като Кения, Камерун и Мали. Тези стъпки на Пентагона идват в момент, в който Русия и Китай се стремят да увеличат влиянието си в Африка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини