Представители на малцинствата в САЩ постигнаха победи на междинните избори

  • 07 ноември 2018 06:45

  • 1600
  • 1
Представители на малцинствата в САЩ постигнаха победи на междинните избори
©

Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, предаде АФП.

Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън. През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор - Джим Макгрийви от Ню Джърси - разкри, че е хомосексуалист, преди да подаде оставка през 2004 г.

Демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана вчера първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса.

Демократките от Канзас Шарис Дейвидс и от Ню Мексико Деб Хааланд станаха вчера първите представителки на коренното американско население, избрани в Конгреса, според прогнозни резултати на американските медии, предаде Франс прес. Първата е на 38 години и в миналото служила в армията и прекарала известно време в администрацията на Обама. Втората е на 57 години, самотна майка е и е от племето лагуна пуебло. Баща й е норвежец, а майка й е работила във военноморските сили.

Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса. Двете демократки - съответно от Минесота и Мичиган - влизат в Камарата на представителите. "Успяхме заедно. Благодаря!", написа в "Туитър" Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: "Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах".

Омар е на 36 години, носи ислямско було и е приемник на поста в Конгреса на Кийт Елисън, който беше пък първият цветнокож и мюсюлманин, избран в долната камара. Омар е избягала от войната в Сомалия със семейството си, когато е била на 8 годинки. Прекарва четири години в бежански лагер в Кения, после семейството й се устройва в Минесота през 1997 г., където има голяма общност от страните от Африканския рог. През 2016 г. Омар е избрана за депутат в щатския парламент на Минесота. Тя е защитничка на гражданските права и е част от лявото крило на Демократическата партия. Защитава идеята за безплатно образование, за реформа на съдебната система и достъп до жилища за всички. Противник е на ограничаващата миграционна политика на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Тлаиб е на 42 години и е най-голямото дете от общо 14 в семейството на палестински бежанци. Защитава прогресистка програма, по-специално идеята за създаване на минимална заплата от 15 долара на час и достъп за всички до здравеопазването. Наследява на поста Джон Кониърс, подал оставка през декември заради здравни проблеми, но обвинен също така в сексуален тормоз.

Последвайте канала на

БТА
1600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
соросоид ,античовек и ГЕЙ

2018.11.07 | 07:42

1

ИДЕАЛНАТА КОМБИНАЦИЯ 3 в 1.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини