Френски вестник: Доналд Тръмп използва разделението на САЩ в междинните избори

  • 06 ноември 2018 09:38

  • 393
  • 0
Френски вестник: Доналд Тръмп използва разделението на САЩ в междинните избори
© Getty (архив)

Светът извън Америка обикновено стои буден цяла нощ да проследи американските президентски избори. На междинните избори обаче не се гледа като на глобално събитие. Само че този път нещата са различни. По цял свят резултатите от тазгодишните междинни избори в САЩ ще се разглеждат като ключов тест дали Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е променил трайно Америка. Залозите не са били по-големи от десетилетия, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс" в навечерието на вота.

Ако републиканците се справят добре, мнозина ще заключат, че тръмпизмът е тук задълго. Останалият свят ще трябва да се настрои дългосрочно за една Америка, силно протекционистка и по принцип подозрителна към споразуменията, независимо дали те се отнасят за климатичните промени, оръжейния контрол, бежанците или имиграцията. Ако тази нощ обаче успеят демократите, чуждестранните критици на американския президент ще се вкопчат в надеждата, че годините на Тръмп може да се окажат просто аномалия и предишна Америка ще се върне.

На днешните междинни избори президентът на САЩ използва разделението в страната, за да запази надмощието си, посочва френският в. "Фигаро". Две години след изненадващото му избиране, Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския отново залага всичко на урните. Междинните избори ще дефинират следващите му две години в Белия дом, а може би и повече. Президентът напълно осъзнава какъв е залогът и вложи цялата си енергия в кампанията, играейки дръзко с картата, че изборите са референдум за собственото му управление. Изоставяйки на втори план повечето от президентските си задължения, Тръмп прекара цялата изминала седмица на път, участвайки в по две-три публични прояви дневно, за да мобилизира привържениците си. Въпреки масовото убийство в синагогата в Питсбърг в края на октомври, той бързо захвърли имиджа на обединител и се върна на любимата си тема: имигрантската заплаха, олицетворена от "керван" от хора, които се движат пеш и са на 1500 км от границата. Макар да изтъкна положителните икономически показатели, той не се фокусира твърде върху тях, убеден, че добрите новини "приспиват" избирателите, допълва вестникът.

Тръмп е оптимист, докато допитванията предричат "синя вълна" (цветът на опозиционната Демократическа партия) на междинните избори, пише в. "Ню Йорк пост". Синята вълна ще връхлети с пълна сила на днешните избори според агенциите за социологически проучвания, според които демократите ще спечелят безпроблемно 23-те места, които са им нужни, за да получат контрол в Камарата на представителите в Конгреса. Оптимистично настроеният Тръмп обаче прогнозира победа в Сената (където, пак според сондажите, републиканците имат добри изгледи да запазят или увеличат мнозинството си), а дори и в Камарата. Какъвто и да е изходът, Тръмп ясно даде да се разбере, че тези междинни избори всъщност са вот за него. В определен смисъл се гласува и за мен, заяви той на митинг.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския завърши една предизборна кампания, основаваща се на страха, гнева и разделението, гласи заглавие във в. "Ню Йорк таймс". Президентът приключи кампания в стил "ние срещу тях", изградена върху мрачни теми като страха, национализма и расовата неприязън, опитвайки се да спаси контрола на републиканците върху Конгреса през следващите две години от мандата си. В резултат на подстрекателската, изпълнена с нападки кампания на Тръмп сме свидетели на вероятно най-поляризираните междинни избори в новата ни история. Тръмп се заигра с разривите в американското общество, както никой друг президент, откакто настъпи епохата на гражданските права. Противоречията, извадени на бял свят и задълбочили се в последните седмици, изглежда ще се запазят доста след изборния ден, прогнозира вестникът.

Последвайте канала на

БТА
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини