Тръмп определи междинните избори в САЩ като референдум за неговото управление

  • 05 ноември 2018 10:24

  • 407
  • 0
Тръмп определи междинните избори в САЩ като референдум за неговото управление
© Getty Images/Guliver

Първите избори в "ерата на Тръмп" се провеждат тази седмица в САЩ. Всичките 435 места в Американския Конгрес и 35 в Сената са подложени на гласуване, наред с избора на почти 40 губернатори. Как ще бъде разпределен балансът във властта, ще стане ясно на 6 ноември. 

Междинните избори в САЩ са този вторник и въпреки, че те не засягат пряко президентството, самият Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ги определи като "референдум за неговото управление". Ако демократите спечелят контрол над Камарата, те биха могли да провалят законодателната програма на Тръмп през следващите две години.

Изборите ще са показателни за това как се възприемат политиките в епохата на Тръмп, когато разделението сред избирателите е все по-осезаемо.

Избирателят на републиканците е определян като бял, на по-голяма възраст и предимно от мъжки пол, с високо образование. Демократите печелят повече сред жените, хората в младежка възраст и от различна от бялата раса. Те по-рядко са професионалисти, завършили колеж.

Политическите анализатори са на мнение, че ако се сменят силите в основните институции след вота във вторник, това би могло да промени политиката на САЩ за поколения напред.

Демократите се надяват да вкарат рекорден брой жени в Конгреса, да имат повече представители от хората с различна сексуална и религиозна ориентация, включително мюсюлмани, а президентът залага на по-строгите мерки срещу незаконната имиграция, като изпрати повече от 5 000 войници на границата с цел да спре наближаващата каравана, пълна с мигриращи хора от Южна Америка.

До деня на изборите и двете страни се очаква да са похарчили повече от 5 млрд. долара за кампаниите си, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини