Демократите в Сената на САЩ поискаха информация от разузнавателните служби по случая "Хашоги"

  • 31 октомври 2018 06:44

  • 825
  • 0
Демократите в Сената на САЩ поискаха информация от разузнавателните служби по случая "Хашоги"
© gettyimages

Демократите в Сената на САЩ поискаха класифициран брифинг, за да разберат дали американското разузнаване е знаело нещо предварително за планове на Саудитска Арабия да отвлече коментатора на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги и да му навреди, предаде БТА, цитирайки АП.

В изпратено вчера писмо до директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс осем сенатори посочват, че американските служби е трябвало да уведомят Хашоги, ако са знаели за подобни намерения. В документа те допълват, че "Вашингтон пост" е съобщил, че разузнаването на САЩ е прехванало разговори, в които е бил обсъждан план за залавяне на коментатора.

Както се твърди, на 2 октомври Хашоги е бил убит от саудитски агенти в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Американският Държавен департамент заяви, че САЩ не са имали никакви предварителни сведения за каквито и да било планове Хашоги да бъде отвлечен. Директорът на Националното разузнаване засега не е коментирал.

Британското министерство на външните работи също не е знаело нищо за планове на саудитските специални служби да отвлекат и убият журналиста Джамал Хашоги. Това заяви вчера в парламента министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, цитиран от ТАСС. "Абсолютно нищо не ми е било известно предварително за ужасното убийство на Хашоги и бях също толкова шокиран (от новината за това), колкото и всички останали", каза министърът в отговор на въпрос на депутат.

Хънт на практика опроверга съобщението на вестник "Дейли експрес", който в неделя написа, че Лондон е знаел предварително за това, че Хашоги е в опасност. Изданието се позова на източници в британското разузнаване, съобщили му, че Центърът за правителствените комуникации на Великобритания (британска специална служба) е прехванал разговори на сътрудници на саудитското разузнаване, на които било заповядано да похитят Хашоги в Турция и да го отведат в Рияд, а в случай че той окажел съпротива, да действат според обстоятелствата. Заповедта идвала от някого от "кралското обкръжение", но не от принца престолонаследник в Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Според информацията на вестника тези сведения станали известни на Лондон три седмици преди убийството на Хашоги и британските власти се обърнали към своите саудитски колеги с искане да не осъществяват планираната операция.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
825 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини