С минута мълчание започна церемонията в памет на жертвите на атентатите от 11 септември в Ню Йорк (видео)

  • 11 септември 2018 16:49

  • 1102
  • 0
С минута мълчание започна церемонията в памет на жертвите на атентатите от 11 септември в Ню Йорк (видео)
© Getty (архив)

Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център (СТЦ), сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, предаде АП.

Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в 8,46 ч., когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на СТЦ. По традиция на церемонията се четат имената на близо 3000-те жертви на атентатите, извършени преди 17 години. На 11 септември 2001 г. терористи похитиха общо четири самолета. Освен двете машини, с които бяха ударени двете кули на СТЦ, терористите врязаха самолет и в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти похитен самолет се разби в щата Пенсилвания. Предположенията бяха, че терористите може би са планирали да ударят с него Белия дом или Конгреса.

На мястото на кулите близнаци на СТЦ в Ню Йорк днес има няколко нови небостъргача и мемориален комплекс за жертвите на атентатите. Възпоменателни церемонии днес ще има в Шанксвил в Пенсилвания близо до мястото, на което се разби четвъртият похитен самолет, както и в Пентагона. Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския присъства на церемонията в Шанксвил, а вицепрезидентът Майк Пенс на тази в Пентагона.

Жертвите на четирите атентата с 2753. От тях 1642 са били идентифицирани.

Последвайте канала на

БТА
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини