Доналд Тръмп нападна водещ синдикалист в Деня на труда

  • 03 септември 2018 19:11

  • 3163
  • 4
Доналд Тръмп нападна водещ синдикалист в Деня на труда
© gettyimages

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския започна днешния американски Ден на труда с атака срещу високопоставен профсъюзен лидер, в отговор на критиките на председателя на Американската федерация на труда и Конгреса на индустриалните организации (AFL-CIO) Ричард Тръмка, съобщава Асошиейтед прес.

Тръмп написа в Туитър днес, че "през почивните дни Тръмка е представил своя профсъюз незадоволително по телевизията ". Той добави: "Лесно е да се види защо профсъюзите се справят толкова зле. Демократ!" Тръмп реагира на участие на Тръмка по "Фокс нюз сънди", където синдикалистът каза, че усилията за преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) трябва да включват Канада.

Тръмка, чиято организация обединява повечето профсъюзи, каза, че икономиките на САЩ, Канада и Мексико са "равнопоставени" и, че е "много трудно да се види как ще сработят нещата без участие на Канада в сделката".

В събота Тръмп написа в Туитър, че "няма политическа необходимост" Канада да остане в НАФТА. Спорно е обаче дали Тръмп може едностранно да изключи Канада от сделка, която да замени тристранното споразумение НАФТА, без одобрението на Конгреса. Всеки подобен ход вероятно ще се изправи пред прекалено дълги законови и конгресни предизвикателства.

Преговорите на американското правителство за оставане на Канада в ревизирания търговски блок трябва да започнат тази седмица, като Вашингтон и Отава ще се опитат да излязат от задънената улица по въпроси като канадския пазар на мляко и усилията на САЩ да защитят фармацевтичните си компании от широка конкуренция. Тръмп желае новото търговско споразумение да бъде завършено до 1 декември.

По телевизията Тръмка каза още за Тръмп, че това, което президентът е направил, за да наруши правата на работниците, надхвърля онова, което е направил, за да им помогне", като изтъкна, че Тръмп не е излязъл с инфраструктурна програма и е отменил правила, което "ще ни пречи на работата". Запитан за ниския ръст на безработица и икономическия растеж, Тръмка каза, че "те са добре, но заплатите спадат от началото на годината. Цените на бензина растат от началото на годината. Така че, като цяло, работниците не се справят толкова добре".

Днес Тръмп похвали шумно икономиката, като каза: "Нашата страна се справя по-добре от всякога с рекордно ниска безработица". Той добави: "Работникът в Америка се справя по-добре от всякога. Да празнуваме Деня на труда". Нивото на безработицата от 3,9 процента не е най-доброто досега - то е близо до най-ниските нива от 18 години, уточнява БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3163 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.09.03 | 20:25

2
Най-глупавият президент от основаването на Щатите, факт.

2018.09.03 | 22:15

4
МРИ КОМУНИСТИЧЕСКА КУРВО
Някой

2018.09.03 | 20:40

3
Да. Шемет е, но в 90% от случаите е прав. Разбута дълбоко заспалата държава. Грешката му е, че много плямпа, пише и се занимава с нещастниците. Трябва да си вземе урок от Путин. Да си трае и си прави каквото иска.

2018.09.03 | 19:34

1
Америка не е имала за президент такъв шемет

Добави коментар

Водещи новини