Тръмп: Китай спъва процеса за денуклеаризация на Корейския полуостров

  • 30 август 2018 10:21

  • 676
  • 0
Тръмп: Китай спъва процеса за денуклеаризация на Корейския полуостров
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изрази задоволство от развитието на отношенията със Северна Корея, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В изявление пред журналисти в Белия дом той дори каза, че между него и севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, са се създали "великолепни отношения".

По тази причина понастоящем "няма нужда да се харчат много пари за съвместни американско-южнокорейски военни маневри", се казва в изявление на Белия дом, което самият Тръмп по-късно разпространи в Туитър и което бе цитирано от ДПА.

"Президентът може всеки момент отново да започне съвместните маневри с Южна Корея и Япония, ако пожелае. И ако го направи, те ще бъдат много по-големи отпреди", се казва в изявлението.

Според него напредъкът по ключовия проблем за денуклеаризацията на Северна Корея в момента се спъва от трудностите в преговорите за търговията между САЩ и Китай. "Китай усложнява нашите отношения със Северна Корея. Тя е под огромен натиск от Китай заради нашите остри търговски спорове", отбеляза Тръмп, добавяйки, че Китай предоставя значителна помощ на Пхенян. "Това не помага", подчерта той.

Миналата седмица Тръмп също заяви, че Китай е престанал да помага за процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров.

Президентът направи това изявление само дни след като бе отменено уговореното посещение на държавния секретар Марк Помпейо в Пхенян, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини