Хавайските острови се готвят за мощен ураган

  • 23 август 2018 09:45

  • 1717
  • 0
Хавайските острови се готвят за мощен ураган
© Pixabay

Жителите на Хавайския архипелаг продължават с подготовката за приближаването на мощния ураган Лейн, който в последните няколко часа отслабна леко, предаде Франс прес.

"Хавайските острови остават много уязвими, докато ураганът Лейн от четвърта категория преминава южно от Големия хавайски остров", посочва Националният център за ураганите в Тихия океан, базиран в Хонолулу.

Американският президент Доналд Тръмп призова жителите да се подготвят за пристигането на тази мощна буря. Тя дори достигна максималната пета категория с ветрове със скорост до 260 километра в час, преди да отслабне с една степен и с ветрове със скорост около 250 километра в час.

"Всички, които са на траекторията на урагана Лейн, моля ви, подгответе се, следвайте съветите на местните и федералните власти", написа Тръмп в Туитър. "Отидете на сигурно място", допълни той.

Американските военноморски сили казаха вчера, че техните кораби и подводници са започнали да напускат базата в Пърл Харбър, за да се подслонят в морето, както е процедурата при екстремни метеорологични условия.
Затворени са училища и предприятия на Хавайския архипелаг, издадено е предупреждение за бедствие.

Предполага се, че ураганът може да причини проливни дъждове на архипелага и да предизвика наводнения и свличания на земни маси.
Вчера в 21 ч. по Гринуич той се намираше на 450 километра южно от бреговете на Кайлуа-Кона, в западната част на основния остров от архипелага и на по-малко от 700 километра югоизточно от Хонолулу, столицата на щата. Ураганът се придвижва със скорост 13 километра в час.

Издадена е оранжева тревога за основния остров на архипелага и за окръг Мауи, в състава на който влизат няколко острова, сред които и островите Мауи, Ланай и част от Молокай.

Предполага се, че окото на урагана ще премине много близо и дори може би над основните Хавайски острови в периода четвъртък-събота, предупреждава Националната метеорологична служба.

Хавай е в центъра на урагани в Тихия океан, но те рядко достигат самата суша. Последният голям ураган, чието око мина над архипелага, беше Иники през 1992 г.
Той причини смъртта на шест души и нанесе щети за 3 милиарда долара.
През този месец ураганът Хектор от четвърта степен застрашаваше Хавай, но накрая премина доста навътре в океана край големия хавайски остров, причинявайки обаче големи вълни.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини