НАСА отложи изстрелването на сондата, която да проучи Слънцето

  • 11 август 2018 15:00

  • 3840
  • 2
НАСА отложи изстрелването на сондата, която да проучи Слънцето
© Pixabay

Американската космическа агенция НАСА отложи за утре сутрин изстрелването на соларната сонда "Паркър". По време на обратното броене преди старта се е включила аларма за проблем и това е принудило агенцията да отмени изстрелването. Сега инженерите имат 24 часа да установят има ли и каква е техническата причина за сигнала. 

Главната цел на сондата "Паркър" е да разкрие тайните на необичайната атмосфера около Слънцето.  Апаратът струва 1,5 милиарда долара и има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера, където ще изледва небесното тяло, информира БНР.

Сондата не е особено голяма - тя е с размерите на автомобил, но е направена специално да издържи огромната горещина на разглеждания обект. Това ще е най-близкото изследване на Слънцето, правено някога в историята на човечеството. 

Мисията е планирана за 7 години и за това време сондата трябва да премине 24 пъти през короната. „Паркър Солар“ е обвита с термозатен щит и се предполага, че той ще я предпази от топлинното излъчване, тъй като издържа на температура до 1 300 градуса по Целзий.

Учените се шегуват, че на този щит дори Капитан Америка би завидял. 

Веднага след изстрелването  започва поставянето на рекорди. Досегашният шампион, достигнал най-близо до слънцето е Helios 2, изминал 43 милиона километра през 1976 г. „Паркър Солар“ се очаква да подобри този рекорд, а по време на най-близките си слънчеви преходи, ще се спусне през короната със 690 км/ч и ще постави и скоростен рекорд.

За първи път НАСА кръщава свой космически кораб на жив човек. Совалката носи името на астрофизика Юджийн Паркър, който на младини пръв допуска, че на Слънцето има ветрове. Мнозина са скептични, но уредът “Маринър 2” на НАСА доказва неговото твърдение години по-късно. Днес Паркър е на 91 години и заедно със семейството си ще присъства на изстрелването.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3840 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
защото няма двигатели

2018.08.11 | 15:08

1
да изстреля ракетата-РУСКИ. Жалко ,но факт.
Аре!

2018.08.11 | 17:54

2
Някой друг виц да кажеш?

Добави коментар

Водещи новини