Помпейо не планира да се срещне с иранския си колега

  • 31 юли 2018 20:19

  • 1592
  • 1
Помпейо не планира да се срещне с иранския си колега
© gettyimages (архив)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо няма да се срещне с иранския си колега на срещата на АСЕАН този уикенд, заяви представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

"Иран не е член на нито една от многостранните срещи, така че няма планове за контакти" с представители на Техеран, заяви пред журналисти представителят преди посещението на Помпейо в Малайзия, Индонезия и Сингапур тази седмица. На няколко от тези срещи ще бъдат обсъдени теми, които имат връзка с Иран, като тероризма и разпространението на ядрените оръжия, добави той, визирайки обвиненията на САЩ, че Техеран подкрепя екстремистки групировки в Близкия изток.
Както Помпейо, така и иранският външен министър Джавад Зариф ще бъдат на срещата на 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), припомня Ройтерс.

На срещата в Сингапур Помпейо ще поиска от азиатските страни да продължат да прилагат санкциите срещу Северна Корея, за да я подтикнат да се откаже от ядрените си оръжия, предаде АФП, цитирайки представител на Държавния департамент. Той обаче не изключи да има среща между Помпейо и севернокорейския му колега.

Вчера президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предложи на Техеран преговори без предварителни условия. По-късно Белият дом уточни, че готовността на президента да се срещне с иранския си колега не променя решимостта му да засили санкциите срещу Иран с цел да постигне промени в поведението на иранското правителство, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1592 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.31 | 23:51

1
da ne zeme i iraneca da ide da kopae kartofi kato kim chen un

Добави коментар

Водещи новини