Съдят Рупърт Мърдок в САЩ

  • 13 февруари 2012 10:45

  • 1084
  • 1
Съдят Рупърт Мърдок в САЩ
© gettyimages

Срещу империята на милиардера Рупърт Мърдок може да бъдат заведени нови дела в САЩ заради предполагаеми незаконни практики на журналисти от News Corporation, пише британският в. "Индипендънт".

Марк Люис, адвокатът, който беше в центъра на разкритията за незаконното подслушване на телефоните на стотици британци от журналисти на затворения вече в.News of the World, скоро може да заведе първо дело срещу News Corporation отвъд Атлантическия океан. Това стана ясно в момент, когато Мърдок се готви да пътува до Лондон след серия от арести на висши журналисти във в. "Сън" заради подкупи на полицаи.
Перспективите да се предприемат съдебни стъпки срещу империята на Мърдок в САЩ и адвокат Люис да играе водеща роля в тях засилва притесненията на ръководството на компанията News Corporation, че срещу нея ще се отвори нов фронт. Американските власти, в това число и ФБР, вече ускориха разследванията си на медийната империя на Мърдок, заподозряна в подкупване на чужди служители.
През уикенда във Великобритания бяха арестувани още петима журналисти от в. "Сън" по подозрения в корупция и подкупване на полицаи и военни. Четирима бивши и настоящи служители на изданието бяха арестувани миналия месец. Заради тези арести Мърдок реши да пътува до Лондон. Докато е в британската столица може би ще се решава и съдбата на "Сън".
Засега в САЩ американските разследващи са намерили малко доказателства в подкрепа на твърденията, че журналисти на News Corporation са имали незаконен достъп до гласовите пощи на телефоните на жертви на атентатите от 11 септември 2011 г. или на техни близки. Но ФБР продължава да проверява твърдения за подкупи и за незаконни плащания, направени от служители на News Corporation.

Ако News Corporation бъде призната за виновна в подкупване на служители в чужбина, може да бъде глобена с десетки милиони долара, а нейни ръководни кадри може да влязат в затвора, отбелязва в. "Гардиън". В Лондон Мърдок вероятно ще бъде атакуван от колеги на арестуваните журналисти от "Сън", които обвиняват милиардера, че ги превръща в изкупителна жертва, пише в. "Дейли телеграф". Журналистите на "Сън" обвиняват комисията по управленски стандарти в компанията на Мърдок, че се старае всячески да защити репутацията на Мърдок в САЩ и е допуснала лов на вещици срещу британския таблоид. Именно от комисията са дали голямо количество документи на детективите, разследващи скандала с незаконните подслушвания и корупционните практики, в който се оказаха замесени британски журналисти от империята на Мърдок.
 

Последвайте канала на

БТА
1084 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мен

2012.02.13 | 16:29

1
Изобщо няма да се учудя ако тоя лайнярин и семейството му да са принесли в жертва редовите журналисти в Лондон, на които явно им е било заповядано да правят тези подслушвания или най-малкото са били толерирани и оставени на спокойствие да подслушват. А не е ли по-добре тоя боклук от снимката да бъде застрелян заедно с цялото му котило, вместо да се водят мъчителни дела и накрая да се окаже, че той не е направил нищо лошо ? И без това като го гледам му е време да слиза на 2 метра под земята, така че какво толкова ако някой го застреля ?

Добави коментар

Водещи новини