Сенатът на САЩ ще ограничи властта на Тръмп върху митническата политика

  • 12 юли 2018 15:47

  • 1504
  • 1
Сенатът на САЩ ще ограничи властта на Тръмп върху митническата политика
© pixabay

В сряда Сенатът на САЩ предприе символична, но важна стъпка, целяща да утвърди неговата власт по отношение на налозите и митата, които вече бяха наложени от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Това съобщава БНР, позовавайки се на "Уолстрий джърнъл".

Този ход от страна на Сената идва в момент, когато администрацията на Белия дом заплаши с въвеждането от септември на 10%-ни мита за вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Гласуването бе разглеждано като показател за това дали контролираната от Републиканската партия Горна камара на американския парламент е склонна да се опита да укроти президента Тръмп.

Сенаторите гласуваха с 88 "за" спрямо едва 11 гласа "против" да инструктират депутатите, определени да изгладят различията с Долната камара относно законопроекта за разходите, да включат също така и разпоредба, даваща право на Конгреса да се намесва, когато изпълнителната власт взима решения да налага митнически тарифи въз основа на съображения, свързани с националната сигурност.

"Трябва да ограничим злоупотребата с президентската власт и да възстановим конституционната власт на Конгреса в това отношение", заяви сенаторът Джеф Флейк (републиканец от Аризона), който заедно със сенатор Боб Коркър (републиканец от Тенеси) беше един от авторите на тази мярка.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jesus

2018.07.12 | 20:46

1
Уроци по демокрация за Ердоган и турците

Добави коментар

Водещи новини