Тръмп вбесен от теч на информация за това какво бил посъветван да говори с Путин

  • 21 март 2018 19:57

  • 3185
  • 1
Тръмп вбесен от теч на информация за това какво бил посъветван да говори с Путин
© Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския е бил вбесен от бързо изтеклата информация, че е бил инструктиран от съветниците си по националната сигурност да не поздравява руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През за изборната му победа по време на вчерашния им телефонен разговор. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирайки "източник, запознат с мисленето на президента".

Вестник "Вашингтон пост" пръв, а после и други медии съобщиха снощи, че Тръмп е поздравил Путин въпреки писмените препоръки на няколко съветника по националната сигурност да не го прави.

В официално изявление днес на Белия дом, цитирано от Асошиейтед прес, се посочва, че изтичането на такава информация е нарушение, което се наказва с уволнение и "вероятно е незаконно".

Според Си Ен Ен Тръмп е попитал приближените си и външни съветници кой според тях е "изнесъл" информацията, като е отбелязал, че само малка група хора от екипа имат достъп до тези материали и биха могли да знаят какви насоки са му били дадени за разговора с Путин.

Президентът често звъни на чуждестранни лидери от апартамента си, отбелязва Си Ен Ен, и на тези разговори често присъства и главният му съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър. Той е бил там и вчера по време на разговора с Путин. Според оповестения от Белия дом президентски график за вчерашния ден Тръмп не е трябвало да се появява в Западното крило (където работи неговият екип) до следобеда, когато той отиде там за среща със саудитския престолонаследник.

Инцидентът, добавил източникът, отново изважда на бял свят отдавнашните съмнения, че в администрацията има хора - особено в екипа по националната сигурност, които активно работят срещу президента. Това допринася за атмосфера на параноя в Западното крило, отбелязва Си Ен Ен. Шефът на канцеларията на Белия дом Джон Кели също бил ужасно ядосан от изтичането на тази информация и днес щял да обсъжда въпроса в опит да се изясни кой е "подал" на медиите сигнал за предупреждението.

Днес редица медии отбелязват също, че не е ясно дали изобщо Тръмп е прочел предоставените му от съветниците преди разговора насоки. Редица високопоставени служители неведнъж са твърдели, че той често не се съобразява с такива материали и провежда разговори с чужди лидери по свой личен сценарий. Според "Ню Йорк таймс" във вчерашния разговор Тръмп не е говорил нито за намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., нито за ролята на Москва в отравянето на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му във Великобритания - въпроси, които е бил посъветван да повдигне. В случая обаче главният въпрос не е в това защо той е решил така, а защо се е получило изтичане на поверителна информация, отбелязва Си Ен Ен.

Телевизията добавя, че скандалът идва на фона на слуховете, че столът на Макмастър също се клати. Те се засилиха след оставката миналата седмица на държавния секретар Рекс Тилърсън и се заговори, че Макмастър е следващият. Белият дом обаче отрече, пише БТА.

Константин Тодоров
3185 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.22 | 10:50

1
То, Путин и аз не го проздравих. Той си е достатъчно крив да му дигам акцийте. Тръмп и той същия див петел. Що не фанат да се земат тия.

Добави коментар

Водещи новини