Кристофър Рей, новият директор на ФБР, е готов за конфликт с Тръмп

  • 02 февруари 2018 14:12

  • 1559
  • 1
Кристофър Рей, новият директор на ФБР, е готов за конфликт с Тръмп
© GettyImages/Gulliver

Кристофър Рей признава, че е сдържан човек. Полезна черта за шеф на ФБР, зорко следен от Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Но същевременно е решен да не се огъва пред политически натиск. И както знае, това може да му струва поста.

Новият директор на американската федерална полиция бе избран едва преди шест месеца от самия президент републиканец, току-що уволнил безцеремонно неговия предшественик Джеймс Коми, обвинен в пристрастност при разследването на руската афера.

Залог за стабилност? Съвсем не: реши ли президентът Тръмп, както според някои възнамерява, да бъде разкрито съдържанието на твърде оспорвана поверителна бележка, директорът на ФБР може да подаде оставка, заяви в четвъртък Си Ен Ен.

Ябълката на раздора между Рей и Тръмп се крие именно в този текст от четири страници, написан от председателя на комисията по разузнавнето в Камарата на представителите, републиканеца Девин Нунес. В него се отправят нападки срещу ФБР и правосъдното министерство във връзка с подслушване на предизборния екип на милиардера в предизборната кампания от 2016 г.

Кристофър Рей се противопоставя на обнародването му, за да не бъдат разгласени секретни данни, докато Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския вижда в него доказателство на своето твърдение, че институциите имат задни политически мисли.
Дори сдружението на агентите от ФБР заяви: "Оценяваме факта, че директорът Крис Рей застава до мъжете и жените от Бюрото".
Преди този неприятен случай 50-годишният шеф на ФБР по навик се държеше резервирано, за да не губи ориентири в бурните води на агенция, редовно навличаща си президентския гняв.

През август м. г. той бе утвърден на поста от Сената с огромно мнозинство едва три месеца след шумното уволнение на Коми, оглавявал разследването за евентуален сговор на екипа на Тръмп с Москва на изборите през 2016 г.

Тогава днешният първи полицай в САЩ успя да се хареса и на двата лагера, твърдейки, че по-скоро ще хвърли оставка, отколкото да изпълнява политически нареждания.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Демократ

2018.02.03 | 22:19

1
Ето и разликата между САЩ и Русия. В САЩ законите се пишат в подкрепа на хората, доакто в Русия законите се пишат в подкрепа на диктаторите! В САЩ няма значение кой си стига да си способен, в Русия трябва да си послушен за да бъдеш на важен пост .. аз избирам начинът на американ

Добави коментар

Водещи новини