Шефът на Пентагона договори в Ханой посещение на самолетоносач на САЩ

  • 25 януари 2018 15:56

  • 1508
  • 0
Шефът на Пентагона договори в Ханой посещение на самолетоносач на САЩ
© Pixabay

Самолетоносач от американския военноморски флот се очаква да направи посещение във виетнамското пристанище Дананг през март, съобщи министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, който е на посещение във Виетнам, съобщава Асошиейтед прес.

Той води разговори при закрити врата в Ханой с виетнамския си колега Нго Суан Лит. Двамата са обсъдили и предстоящото посещение на самолетоносача, което ще предизвика раздразнение в Китай, който се отнася критично към всяка демонстрация на военна сила от САЩ в този регион. Съобщавайки за тази договореност, говорителят на Пентагона Джеф Дейвис каза, че се очаква окончателното й одобрение от висшето виетнамско ръководство.

Идеята за визита от самолетоносач, която ще е първа подобна след края на Виетнамската война, се роди при предишната среща между двамата при посещението на Лит във Вашингтон през лятото. Самият Матис даде да се разбере, че вече твърдо има такова споразумение. "Благодаря ви за засиленото партньорство във връзка с пристигането на нашия самолетоносач в Дананг през март", каза той в началото на срещата си в генералния секретар на управляващата Виетнамска компартия Нгуен Фу Чонг. Матис му благодари също така за виетнамската подкрепа за затягането на санкциите на ООН срещу Северна Корея, припомня БТА.

Матис се срещна днес и с виетнамския президент Чан Дай Куанг. Потвърдена бе възходящата траектория на военното сътрудничество между двете страни, преодолели наследството на войната между тях, приключила преди 42 години. Матис и Куанг разговаряха седнали един до друг под голям бюст на бившия виетнамски революционен лидер Хо Ши Мин.

Преди днешните официални срещи Матис посети една от най-старите виетнамски пагоди, където води дълъг философски разговор с един от висшите монаси. Храмът от 6-и век се намира на миниатюрен остров край брега на езеро в Ханой, много близо до мястото (маркирано с бетонен символ), където сенаторът Джон Маккейн - тогава военен пилот, е бил свален, пилотирайки американски бомбардировач при една от въздушните атаки над града през 1967 г. Маккейн бе изваден от езерото и отведен в затвора, станал печално известен като "Ханойския Хилтън". Самият Матис също е бил морски пехотинец по време на войната, но не е служил във Виетнам.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини