Медицинският преглед на Тръмп даде повод за безкрайни спекулации

  • 10 януари 2018 12:16

  • 2895
  • 1
Медицинският преглед на Тръмп даде повод за безкрайни спекулации
© Getty Images/Guliver

Дойде време лекари да прегледат 71-годишния Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който има в края на седмицата запазен час във военна болница край Вашингтон.

Но и критиците, открито задаващи въпроси за умственото му здраве, и безусловните му поддръжници, заклеймяващи гнусните според тях нападки, ще останат разочаровани: медиците изглежда само ще регистрират теглото, кръвното и нивото на холестерола.

Човекът, който сам се нарече със странния израз "стабилен гений", няма изобщо да бъде подложен на психиатрична проверка, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Въпреки че в предизборната кампания личният му лекар Харолд Борнстейн увери - по-скоро във фолклорен, а не в научен стил, че Тръмп ще бъде "човекът в най-добро здраве, избиран някога за президент", въпросите остават.

Задава ги отново в полемичната си книга журналистът Майкъл Улф, който описва с най-черни краски бившия магнат от пазара на недвижими имоти и твърди, че приближените му се питат дали е способен да управлява.

Нищо не задължава стопанина на Белия дом да минава медицински преглед, нито да оповестява резултата. Но такава е традицията.

Правителството обеща Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския - най-възрастният президент в историята на САЩ, да последва примера на своите предшественици.

Въпросът предизвика бурни дебати през втория мандат на Роналд Рейгън - някои наблюдатели от 80-те се питаха не отслабват ли умствените му способности. Години след като напусна поста, той съобщи, че страда от болестта на Алцхаймер.

През 1994 г. бившият американски президент Джими Картър сам би тревога в списанието на Американската медицинска асоциация по повод "опасността" за САЩ, в случай че "неврологично заболяване" увреди способностите на някой държавен глава. Но оттогава нещата нищо не се е променило.

Конгресменът демократ Джейми Раскин внесе през април законопроект за създаване на 11-членна комисия, включваща главно психиатри и невролози, която да се произнася, ако е необходимо, за психичното здраве на президента.

Той се позовава на 25-ата поправка в конституцията, ратифицирана през 1967 г., според която при неспособност на държавния глава управлява вицепрезидентът. Но текстът не посочва орган, овластен да проверява душевното здраве на лидера.

"Имаме нужда от такъв орган - не само за този президентски мандат, но и за всички бъдещи", обясни Раскин пред АФП.

"Авторите на 25-ата поправка са разбрали колко е опасно да имаме ограничено дееспособен президент, щом живеем в днешния ядрен век", изтъкна той.

"Включа ли телевизора или радиото, кипят дебати дали президентът е умствено здрав. Всъщност имаме нужда от процедура, в чиито рамки проблемът да се разглежда в случай на криза", добави политикът.

В сегашния конгрес с републиканско мнозинство, проектът няма как да бъде приет. Но може да отвори възможност за по-широки дискусии по темата.

Засега някои медии търсят специалисти, които да прегледат дистанционно 45-я президент на САЩ - монолозите му в Туитър, смайващите понякога жестове, моментните говорни нарушения дадоха повод за безбройни тълкувания - точни или не чак толкова, но винаги непълни.

"Журналистите пренебрегват най-елементарното си задължение, осланяйки се на психиатри, които не са разменили и дума с президента. Отвратително", възмутен заяви в понеделник Хоган Гидли, говорител на Белия дом.

Медицинският преглед на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в болница "Уолтър Рийд" е насрочен за петък.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БИВШ АТАКИСТ- волен Е ПЕДЕРАСТ рубладжия

2018.01.15 | 15:02

1
ТРЪМ ЩЕ ИБЕ МАМАТА НА ПЛЕШИВИЯ БОКЛУК путин СКОРО МНОГО СКОРО

Добави коментар

Водещи новини