Пентагонът: Севернокорейската ядрена програма може да бъде унищожена само чрез сухопътна операция

  • 06 ноември 2017 12:05

  • 3041
  • 3
Пентагонът: Севернокорейската ядрена програма може да бъде унищожена само чрез сухопътна операция
© gettyimages (архив)

Единственият начин севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде гарантирано унищожена е сухопътна инвазия, заявява Пентагонът в писмо до американски конгресмени, цитирано от Йонхап.

Писмото е отговор на Майкъл Дюмонт, заместник-директор в Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, на запитване на двама членове на Камарата на представителите - демократите Тед Лу и Рубен Гайего, поискали оценка за очакваните човешки и материални загуби и възможните военни операции в случай на конфликт със Северна Корея. "Единственият начин да се локализират и унищожат с абсолютна сигурност всички компоненти на севернокорейските програми за ядрено оръжие е чрез сухопътна инвазия", посочва Дюмонт в писмо от 27 октомври, публикувано на официалния сайт на Тед Лу.

Поверителен брифинг е най-подходящото място за подробно обсъждане на капацитета ни да противодействаме на способността на Северна Корея да отвърне с ядрено оръжие и да елиминираме севернокорейските ядрени оръжия, скрити в дълбоки подземия, се казва в писмото. В него се отбелязва също, че Пхенян може да отговори с биологическо и химическо оръжие, подробностите за които е най-добре да се обсъдят също в поверителна обстановка.

На въпроса за жертвите Дюмонт посочва, че броят ще зависи до голяма степен от характера, интензивността и продължителността на евентуална севернокорейска атака. Той отбелязва, че в Сеул живеят около 25 милиона души, а той се намира на едва 50-ина километра от демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Значително мнозинство от американците смятат, че президентът Доналд Тръмп иска да използва военна сила срещу Северна Корея, за да парира нейните ядрени и ракетни заплахи, показва проведено наскоро допитване.

Според анкетата на Центъра за изследвания "Пю" от 25-30 октомври 84 процента от американците са на мнение, че Тръмп наистина иска да използва военна сила срещу Северна Корея. Към 64 процента от запитаните смятат, че комунистическият режим е в състояние да нанесе ядрен удар на САЩ - с 47 процентни пункта повече, отколкото през 2013 г. Приблизително същият дял (65 процента) от анкетираните мислят, че севернокорейското ръководство наистина иска да използва този потенциал срещу САЩ. Според 71 процента от американците САЩ трябва да приемат "много сериозно" севернокорейските ядрени заплахи. През 2013 г. това мнение са споделяли 56 на сто от американците. Допитването с 1504-ма участници беше публикувано в петък, когато Доналд Тръмп тръгна на първата си президентска обиколка в Азия.

Последвайте канала на

БТА
3041 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
нека се пробват

2017.11.11 | 20:17

3
говедарите.Ама няма толкова памперски накуп.
русофил - парцал

2017.11.08 | 09:04

1
здравей ,кои са СДС-ри ??? напиши да знаем . корейците или американците
Петър

2017.11.11 | 20:17

2
Спомена от Виетнам избледня ли?С Корея ще е много по лошо и сигурно ще сте сами в тази лудост.

Добави коментар

Водещи новини