Кандидатите за президент на републиканците скочиха на SOPA

  • 20 януари 2012 14:41

  • 815
  • 0
Кандидатите за президент на републиканците скочиха на SOPA
©

Четимата претенденти на Републиканската партия се обявиха срещу закона за борба с онлайн пиратството (SOPA), пише в. "Вашингтон пост".

Кандидатите направиха обръщение към своите привърженици по време на ТВ дебат преди ключовия кръг от вътрешнопартийния вот в Южна Каролина. Според сочения за фаворит бивш губернатор на Тексас Мит РомниМит Ромни Уилръд Мит Ромни е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Губернатор на законът може да бъде тълкуван нееднозначно. Ако бъде приет нормативният акт ще доведе до спирането на откриването на нови работни места и ще нанесе щети върху икономиката. Бившият председател на Палатата на представителите Нют Гингрич заяви, че SOPA ще даде зелена светлина на цензурата в интернет в полза на корпорациите. Собствениците на правата и сега могат да се обръщат в съда, ако имат подозрения за кражба, допълни той. Рик СанторумРик Санторум Ричард Джон Санторум е американски политик и кандидат на Републиканската партия за, бивш сенатор от Пенсилвания изрази своето недоволство от SOPA. Той подчерта, че световната мрежа не е мястото, където хората могат да правят какво си искат. Конгресменът Рон Пол също се изказа срещу закона.

Законопроектът SOPA (Stop Online Piracy Act) предвижда затваряне на сайтове, за които има подозрение за нарушаване на авторските права. Срещу него се разгърна кампания. Корпорация Google събра няколко милиона подписа, Wikipedia спря англоезичната си версия за ден ден на 18 януари. Срещу мерките се обявиха и Facebook и Twitter. След протестите законът започна да губи подкрепа сред законодателите във Вашингтон. Срещу SOPA се обяви и администрацията на президента Барак Обама. Европейският комисар Нели Крус също разкритикува проектозакона.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини