Джордж Буш-баща: Хелмут Кол беше истински приятел на свободата

  • 16 юни 2017 21:17

  • 1645
  • 1
Джордж Буш-баща: Хелмут Кол беше истински приятел на свободата
© Getty Images/Guliver

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-баща заяви, че тъгува за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол, определяйки го като приятел на свободата и един от най-големите лидери в следвоенна Европа, предаде ДПА.

Буш работеше в тясно сътрудничество с Кол по време на президентския си мандат през 1989-1993 г., по време на който падна Берлинската стена и Германия се обедини. Той заяви, че германският лидер е мразел войната, но още повече е мразел тоталитаризма.

"Работата в тясно сътрудничество с моя много добър приятел, за да помогнем да се сложи мирен край на Студената война и Германия да се обедини в рамките на НАТО, ще остане едно от най-големите удоволствия в живота ми", заяви Буш в изявление.

"При всичките ни начинания Хелмут беше като скала - непоклатим и силен. Днес оплакваме загубата му, също както знаем, че забележителният му живот ще вдъхнови бъдещи поколения лидери да проявяват дързост и да постигат много. Нека всемогъщият Бог да благослови Хелмут Кол и свободата, за чието постигане помогна той", добави бившият президент на САЩ.

Константин Тодоров
1645 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От берлин с възмущение

2017.06.20 | 09:23

1
СЛед нагло престъпно нарко мероприятие предателите от Москва даже не разбраха как предадоха Источна Европа в ръцете на престъпници и крадци на милиарди. Примамиха ги с тн"Срещи на Върха и почнаха да ги малтретират с наркотици чрез тоалетна хартия пасти з а зъби западни уж

Добави коментар

Водещи новини