Доналд Тръмп: САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи (обновена+снимки)

  • 16 май 2017 20:02

  • 17541
  • 3
Доналд Тръмп: САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи (обновена+снимки)
© Gettyimages

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха. В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки". Това заяви американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Белия дом, където посрещна турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи АФП.

Това е първа среща на четири очи между двамата президенти на фона на разногласия по въпроса за сирийските кюрдски милиции. "Ще имаме дълга и трудна среща с Ердоган", е коментирал Тръмп преди разговорите.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. Тръмп посочи, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК. "Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от БТА.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове. "Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там. Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма.

Ердоган приветства победата на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския през ноември с надеждата, че тя ще доведе до ползотворни стъпки в Близкия изток. Тръмп бе един от първите западни лидери, поздравили Ердоган след референдума, който концентрира властта в Турция в негови ръце.

След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.

Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията. Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17541 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kolyo, balgarski razuznavatelni slujbi

2017.05.25 | 10:08

3
sre6ta na nay vis6ite lideri na sveta, no erdogan ve4e re6il problema s putin, a tramp 6te ostani na vtori plan

2017.05.25 | 10:07

2
Golyam politik e Erdogan..Sre6tna sıs Putin sıs prezidenta na Kitai i s Donald Tramp..Za 2 sedmici!!! Bravo,e tova e da si silen...

2017.05.19 | 13:26

1
Светът се променя, гей демокрацията е на заден план, идва време на личностите, Путин, Тръмп, Ердо, Боко Т. и т.н.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини