Коми подозирал, че Тръмп е готов да го уволни без причина

  • 11 май 2017 07:09

  • 3156
  • 0
Коми подозирал, че Тръмп е готов да го уволни без причина
© Getty Images/Guliver

Джеймс Коми, който бе уволнен изненадващо във вторник от президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския като директор на Федералното бюро за разследване (ФБР), написа прощално писмо до служителите на ФБР. В него Коми твърди, че отдавна е подозирал, че Тръмп е готов да го уволни без причина, предадоха световните агенции.

"Отдавна смятах, че президентът може да отстрани директора на ФБР по каквато и да било причина или изобщо без такава. Няма да си прекарвам времето в празни размишления за това решение и как е било взето то. Всичко вече свърши. С мен всичко е наред, но вие и общото дело ще ми липсвате", пише уволненият шеф на ФБР в прощалното си писмо до своите подчинени.

Коми отбелязва, че "в бурни времена американският народ трябва да гледа на (агенцията) като на остров на компетентност, почтеност и независимост".

Като официален повод за уволнението на шефа на ФБР бяха посочени загубата на доверие към него от страна на президента и професионалните грешки, допуснати на последния етап от разследването за използването на личен имейл за официална кореспонденция от Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. Изненадващото решение обаче дойде в момент, когато Коми се е готвил да разшири разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори през ноември, на които Тръмп победи именно Клинтън.

Според източници от обкръжението на вече бившия директор на ФБР причините за уволнението му са две, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Първата е активизирането на разследването за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ. Втората причина е, че Коми нито веднъж не уверил Тръмп в своята преданост.

Служители на Белия дом довериха, че гневът към уволнения директор на ФБР се трупал от месеци, предаде Ройтерс. Повратният момент обаче настъпил, когато Коми отказал да уведоми предварително главния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенстайн какво ще каже при изслушване в Сената на 3 май, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3156 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини