САЩ засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети

  • 07 март 2017 07:02

  • 3194
  • 1
САЩ засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети
©

Съединените щати засилват отбраната срещу севернокорейски балистични ракети, заяви президентът Доналд Тръмп, след като потвърди подкрепата на САЩ за Япония и Южна Корея в телефонни разговори с техните лидери, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

САЩ предприемат действия за засилване на способността си да възпират нападения на Северна Корея с балистични ракети и да се отбраняват от тях, като използват целия диапазон на своите военни възможности, заяви Белият дом. Американски военни вече започнаха да разполагат системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, ден след като Северна Корея изстреля пробно четири балистични ракети в морето край бреговете на Япония, предаде АП.

Плановете за разполагане на спорната система за противоракетна отбрана разгневиха не само Северна Корея, но и Китай, който вижда заплаха за сигурността си в мощните радари на тази система, отбелязва АП. Някои либерални политици в Южна Корея също смятат, че ползите за сигурността от разполагането на системата ще бъдат подпокани от влошаване на отношенията с Китай и Русия, добавя АП.
САЩ и Южна Корея искат системата за противоракетна отбрана да бъде в оперативна готовност до края на годината.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН ще се събере извънредно в сряда по искане на Япония и САЩ, за да обсъди новите севернокорейски изпитания на балистични ракети, предаде АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3194 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бачо Киро

2017.03.16 | 20:35

1
Ама САЩ нападнати ли са ?

Добави коментар

Водещи новини