САЩ осъди изстрелването на ракети от Северна Корея

  • 06 март 2017 06:45

  • 1624
  • 2
САЩ осъди изстрелването на ракети от Северна Корея
©

Държавният департамент на САЩ осъди осъщественото днес от Северна Корея изстрелване на ракети, което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, и заяви, че е недопустимо Пхенян да продължава да извършва провокации, предаде ТАСС.

"САЩ осъждат изстрелването на балистични ракети от КНДР . . . което нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, строго забраняващи на Пхенян да извършва такива изстрелвания", каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

"Призоваваме всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на КНДР да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Северна Корея какви могат да са последиците от подобни противоправни действия", заяви той.

Тонър призова КНДР да се въздържа от провокативни действия и изказвания, а също да изпълнява международните си задължения и да се върне към сериозни преговори.

Армията на САЩ заяви, че е засекла и проследила ракетно изстрелване от Северна Корея, но каза, че то не представлява заплаха за Северна Америка, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Стратегическото командване на САЩ подполковник Мартин О'Донъл заяви, че американските сили "остават бдителни пред лицето на севернокорейските провокации и са напълно ангажирани да работят в тясно сътрудничество със съюзниците си Република Корея и Япония за поддържане на сигурността".

И.д. президент на Южна Корея Хуан Кхьо-ан каза, че страната му би трябвало бързо да завърши разполагането на американска система за противоракетна отбрана, след като Северна Корея изстреля четири ракети в Японско море.

Японският министър на отбраната Томоми Инада заяви, че някои от ракетите са паднали на около 300 км от бреговете на Япония.

Според японски правителствени източници, цитирани от агенция Киодо, една от четирите балистични ракети може да е била междуконтинентална, посочва ТАСС.

Японският външен министър Фумио Кишида каза, че Токио ще се стреми да постигне решителен отговор от ООН на ракетните изстрелвания, извършени от Северна Корея.

Кишида обсъди по телефона севернокорейските ракетни изстрелвания с американския държавен секретар Рекс Тилърсън и южнокорейския външен министър Юн Бьон-се.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1624 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а вашите бомбандировки

2017.03.06 | 14:43

2
срещу мирното население на Япония ,какво е ??????

2017.03.06 | 14:43

1
А кой ще осъди изстрелването на ракети в САЩ или те са над всички.

Добави коментар

Водещи новини