Торнадо отне живота на двама души в Илинойс и на един човек в Мисури

  • 02 март 2017 15:02

  • 1183
  • 0
Торнадо отне живота на двама души в Илинойс и на един човек в Мисури
© Getty Images

Торнадо отне живота на най-малко двама души в американския щат Илинойс. В Калифорния пък обилният снеговалеж вероятно ще сложи край на засушаването в района, съобщава БНТ.

Според Националната метеорологична служба скоростта на вятъра, опустошил града Отава в щата Илинойс е достигала 250 км/ч. Разрушени са почти всички жилищни сгради, сериозни щети са нанесени и по инфраструктурата. Почти изравнено със земята и намиращо се наблизо село. Деби и семейството ѝ са благодарни, че са оцелели.

Причината за поредицата от мощни завихряния на вятъра е буря, която вилнее в средните райони на западните щати. От Белия дом призоваха населението да се съобразява с предписанията на местните власти.

Снежната покривка на планинската верига Сиера Невада е рекордно голяма, а това вероятно ще сложи край на засушаването в района от последните няколко години, смятат специалисти. Измереното съдържание на вода се равнява на 185 % от нормалното, като само преди година показателят е бил 84 на сто.

Снежната покривка е от ключово значение, защото осигурява вода за една трета от населението на щата когато се топи през пролетните и летните месеци. По думите на климатолози в някои райони на планинската верига е паднало двойно по-голямо от нормалното количество сняг.

Последвайте канала на

Novini.bg
1183 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини