Тръмп: Иран бързо превзема Ирак все повече и повече

  • 02 февруари 2017 07:14

  • 20657
  • 4
Тръмп: Иран бързо превзема Ирак все повече и повече
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския смята, че Иран все повече и повече поема контрол над Ирак въпреки средствата, които Вашингтон е вложил там, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Иран бързо превзема Ирак все повече и повече, дори след като САЩ похарчиха там над три трилиона долара. Това отдавна е очевидно!", написа Тръмп в Туитър.

Съветникът на Тръмп за националната сигурност Майкъл Флин заяви на редовен брифинг за журналисти, че САЩ осъждат извършеното от Иран изпитание на балистични ракети и смятат, че подобни действия подкопават стабилността и сигурността в региона, поради което отправят на Иран официално предупреждение.

Впоследствие представители на Белия дом заявиха, че проучват широк кръг от възможни ответни мерки.

Междувременно, премиерът на Австралия Малкълм Търнбул отказа да коментира статия на в. "Вашингтон пост" за негов неприятен разговор с президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който Тръмп е прекъснал по-рано от планираното. Разговорът се е състоял през уикенда и в него е било обсъдено споразумение между Търнбул и предишния американски президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, съгласно което САЩ ще приемат около 1250 отхвърлени от Австралия бежанци, повечето от които са от страни от Близкия и Средния изток. В разговора Тръмп се оплакал, че това "ще го убие политически" и обвинил Австралия, че се опитва да изнесе "следващите Бостънски атентатори". Това е "най-лошата сделка въобще", казал Тръмп на Търнбул.

Според австралийския премиер обаче Тръмп заявил, че има намерението да спази поетия ангажимент за приемане на бежанците, които в момента се намират в лагери на островната държава Науру и на островите Манус в Папуа - Нова Гвинея. Това е бил първият телефонен разговор между двамата лидери откакто Тръмп стана президент на САЩ. Било е планирано той да продължи един час, но Тръмп рязко го прекъснал след около 25 минути, малко след като Търнбул предложил да преминат на други теми, включително конфликта в Сирия. Самият Тръмп разкритикува споразумението в Туитър.

"Можете ли да повярвате? Администрацията на Обама се е съгласила да приеме хиляди незаконни имигранти от Австралия. Защо? Ще проуча тази тъпа сделка!", гласи туитът на президента на САЩ.

Официален представител на Белия дом признал пред "Вашингтон пост", че разговорът на Тръмп с Търнбул е бил враждебен и напрегнат и подчертал, че повечето разговори на Тръмп с други държавни лидери, включително на страни като Япония, Германия, Франция и Русия, са били приятни и продуктивни.

"Няма да коментирам разговор с президента на САЩ извън това, което бе публично обявено, и вие, разбира се, знаете защо", заяви австралийският премиер пред журналисти в Мелбърн. "Разбирам интереса ви, но е по-добре такива разговори да се водят честно, откровено и на закрити врата. Вие можете да правите спекулации за политиката на САЩ, но това не влиза в моите задължения. Аз съм премиер на Австралия и съм длъжен всеки ден да защитавам интересите на моята страна", добавил Търнбул.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20657 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
FM

2017.02.04 | 13:59

4
Явно Персия се възтановява, като Птицата Феникс, от пепелта. Те Персите, загубиха от Древните Гърци "Елините". Но, туй НО е много променливо, и не се знае, какво ще се случи.
гост

2017.02.03 | 16:57

3
Последиците от грешно взети решения на предния президент си проличават сега. Така наречените диктатори поддържаха мира и сигурността,но чичо Сам реши,че те са неблагонадежни за тях.
гошо

2017.02.03 | 16:56

2
Три трилиона долара американските крадци и терористи може да са откраднали оттам,но едва ли са похарчили за Ирак.
Румен

2017.02.03 | 15:13

1
Иран няма право да защитава националните си интереси и няма право да разработва балистични ракети. Само краварите имат такива права.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини