Обама сложи край на специалния имиграционен режим за кубинци

  • 13 януари 2017 07:16

  • 1531
  • 0
Обама сложи край на специалния имиграционен режим за кубинци
© gettyimages (архив)

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият обяви, че слага край на съществувалата от десетилетия политика да се дава разрешително за престой на пристигалите на американска територия кубински имигранти, предаде БТА, цитирайки АФП.

Решението влиза в сила незабавно. Премахването на този специален режим отговаря на отдавнашно искане на комунистическия режим в Хавана, който го приемаше като насърчаване на кубинците да емигрират. "Днес САЩ изминават важен етап в нормализирането на отношенията с Куба, като слагат край на политиката, известна под названието "мокри крака, сухи крака", която бе въведена преди повече от 20 години и бе предвидена за различна епоха. Решението означава, че вече ще се отнасяме с кубинските имигранти като с имигрантите от другите страни", се казва в изявление на Обама.

Съгласно тази политика кубинците, които стъпваха на територията на САЩ, можеха да кандидатстват за жителство, докато спрените в морето кубинци биваха връщани обратно в страната си. Кубинските власти се ангажираха да приемат експулсираните от САЩ кубинци, както вече постъпват със заловените в морето, които американските власти им връщат. Правителството на Куба приветства в изявление слагането на край на специалния имиграционен режим за кубинци в САЩ и определи това решение като важен етап в двустранните отношения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини