САЩ вече искат Facebook-а на чуждестранните посетители

  • 27 декември 2016 12:37

  • 2097
  • 0
САЩ вече искат Facebook-а на чуждестранните посетители
© gettyimages

Американското правителство започна да иска от някои чуждестранни посетители да предоставят акаунтите си във Facebook, Twitter и други социални мрежи след пристигането им в страната. Целта е да бъдат откривани потенциални терористични заплахи, пише Politico.

От миналия вторник чуждестранните посетители в САЩ, чиито държави са включени в програмата за освобождаване от визи, могат „по желание“ да дадат информация, свързана с онлайн присъствието им. Появява се падащо меню, в което са изброени платформи, като Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn и YouTube, и пространство, в което потребителите вписват потребителските си имена в тези сайтове.

Новата политика идва на фона на опитите на Вашингтон да подобри сподобността си да открива и да отказва достъп на хора, които са свързани с терористични групировки, като Ислямска държава. Но идеята на федералните власти, която се появи за първи път през лятото, се натъкна на сериозни критики.

Интернет асоциацията, която представлява компании, като Facebook, Google и Twitter, заяви, че тя застрашава свободата на словото и поставя рискове за сигурността и личните данни на чужденците.

„Малко са правилата за това как се събира информацията, как се поддържа и разпространява към други агенции и няма ръководство за ограничаване на употребата от властите на тази информация“, каза Майкъл Маклоуд-Бол, ръководител на Американския съюз на гражданските свободи.

Още по темата прочети тук.

Последвайте канала на

Novini.bg
2097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини