Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент

  • 20 декември 2016 06:38

  • 7838
  • 1
Електоралната колегия в САЩ избра официално Тръмп за президент
© Getty Images/Guliver

Електоралната колегия в САЩ избра официално Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския за президент на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Хиляди хора излязоха на протести в САЩ срещу Тръмп, а членовете на електоралната колегия бяха "залети" през последните дни с хиляди обаждания и писма с призиви да не го подкрепят. Кандидатът на републиканците обаче вече надхвърли необходимия праг от 270 гласа в 538-членния изборен орган.

Той получи до момента 304 гласа срещу 228 за демократката Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26.

Само неколцина членове на електоралната колегия не са се съобразили до момента с волята на избирателите в съответните щати. Така Тръмп ще стане 45-ият президент на Съединените щати на 20 януари, когато ще положи клетва.

Президентските избори в САЩ са непреки. На 8 ноември избирателите в страната гласуваха за членове на електоралната колегия, която официално определя държавния глава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7838 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.12.22 | 20:05

1
протестират тези, които са безделници и откачалки...при толкова възможности там да работиш и се развиваш...

Добави коментар

Водещи новини